@TOP___BK: Wołaj jak już poznasz wyniki eksperymentu, fajnie gdybyś w międzyczasie mierzył i porównywał też blg i np ilość osadu na dnie. Jak do tej pory tylko na suchych jadę i ewentualnie zbieram gęstwę, w fiolki nie chciało mi się nigdy bawić, piałbym głośno gdyby nie było żadnej różnicy.
@bonifacy_pankracy: no kilka przepisów mam, ale każdy inny i w każdym mi coś nie pasi. najlepiej na jakimś amerykańskim forum ktoś robił belgian aipe z 250g chmielu xD pozdro na pewno czuć cokolwiek z tych drożdży xD ale znalazłem fajne combo mosaic + saaz i zamierzam pójść w tym kierunku ( ͡º͜ʖ͡º) w zasyp w------e, dam pilsa i jakiś special b i będzie gites
@Nivele: kwasiłem w garze, szkoda mi potem fermentora czyścić - a gar się wygotuje xD. zacierałem na słodko, żeby trochę skontrować kwas. miałem dwa zasypy - jeden 100% pale ale, a drugi przekombinowany z jakimiś fikuśnymi słodami z CastleMalting. Oczywiście różnicy zero, kwas d-----ł wszystko xD z owocami nie mam doświadczenia, staram się warzyć normalne piwa, ale z kilku prób ze stoutami mogę stwierdzić że reguła 10% zasypu owoców się
@TOP___BK Major to bezdomny, którego Kononowicz zgarnął z jakiejś wigilii dla bezdomnych organizowanej przez Kościół albo podobnej imprezy. Ktoś ich sobie przedstawił, pogadalj i Konon go tak po prostu zabrał do domu. Niech mnie ktoś poprawi jak coś przekręciłem.
@siema_mordo: na aromat sypię normalnie chmiel do fermentora po skończonej fermentacji burzliwej. potem rozlewam, a gęstwę można bez problemu dalej używać - nic z aromatu chmielowego nie przechodzi do drożdy. whirlpool też jest spoko, ale najlepiej IMHO łączyć jedno z drugim.
@fenis: US5 + zacieranie na wytrawnie daje stosunkowo wysokie odfermentowanie. jak robię mocarze to używam danstar nottingham - one zeżrą dosłownie wszystko, ale trzeba pilnować temperatur