Czy wlanie butelki syropu klonowego zamiast glukozy przy butelkowaniu da mi cokolwiek poza stratą butelki syropu klonowego? Myślę o red ale, które podbiłbym właśnie czymś słodkawym, a syrop czy miód są w pełni fermentowalne, więc nie ma sensu ich dawać w trakcie warzenia... prawda?
Mircy macie jakiś sposób na to, żeby drewniane mieszadło się nie rozsychało. Jestem po pierwszym użyciu mieszadła i już widzę, że drewno powoli pęka ( ͡°ʖ̯͡°)
@spunky: dobre plastikowe mieszadło nie jest dziadowskie, ja tam żadnego zacieru nie muszę ciągnąć na silę. #!$%@?ło się, wyrzuć nic już z niego nie będzie. Wołasz po to 200 osób? Problem rzeczywiście konkretny.
@lechium06: żadne kubki smakowe nie maja tu nic do rzeczy chodzi o rozpuszczalność "związków chmielowych" w brzeczce. To 1000 ibu to taki chwyt na piwnych januszy raczej, i w ogóle ibu, aby taki jeden z drugim mogli sobie powiedzieć- nie czuć tego 10/100/1000 ibu ( ͡°͜ʖ͡°)
Mirki, Wczoraj warzyłem swoją drugą warkę - tym razem Dry Stouta i tak się wkurzyłem na siebie, że szok. Wszystko ładnie poszło, piwo rozlane, jest na cichej, dzisiaj rano wstaję i patrzę, że na stole w kuchni stoi szklanka z drożdżami. Szybko je wlałem. Nie stanie się nic jak dodałem je 12h po zlaniu piwa do fermentatora? :(
Mircy, w weekend przymierzam się do warzenia swojego pierwszego RISa. Jakieś wskazówki dla początkującego, żebym się niepotrzebnie nie męczył przez własną niewiedzę lub głupotę? ( ͡º͜ʖ͡º)
Mirki mam zonka, ale niech bedzie zblaznie sie pewnie raz jeszcze. Mam swoja pierwsza warke weizena z zacieru. Podczas warzenia mialem dosc sporo bledow nowicjusza ktorych nie przewidzialem. Podczas zacierania mialem dosc spore problemy z wlasciwa temperatura (i mam wrazenie, ze to moze byc wlasnie problem zwiazany z tym), poprawnym zmierzeniem BLG i troche go przeciagnalem podczas warzenia (kilka minut dluzej na kazdej z temperatur). Poczatkowo mialo byc 44 a bylo 47,
Po 10 dniach fermentacji US-05 z 15 BLG przefermentowały brzeczkę tylko do 8 BLG (temperatura otoczenia 14-15*C). Mam już panikować, czy one tak płytko odfermentowują?
@novak666: hehe ten sprzedawca ma niezły poradnik jak zrobić piwo, http://nomart.pl/art/piw/ poziom bełkotu dorównuje recenzjom piw januszów z wykopu (jak ich określa kopyr), dostałem raka po pierwszych wersach, po "W produkcji piwa też nie stosuję odkażalników" przestałem czytać
Za jakiś czas przymierzam się do zrobienia czegoś na kształt klonu Electric India z Brew Doga. Będzie to pierwsze piwo z drożdżami płynnymi (Wyeast 3724 Belgian Saison). Czy robienie startera jest wymagane, bo z tego co wiem, można też zadawać po napuchnięciu paczki. Również zamierzam zamiast Amarillo użyć naszej Oktawii (bardzo mi się spodobała w Zefirze) i myślę, że z Nelsonem może się fajnie komponować #piwowarstwo
@salvador94: zależny jaki to baling (ale pewnie to z 14 będzie) czy drożdże świeże, ale raczej na 90% robienie startera jest wymagane. Ewentualnie wcześniej lekkie piwo z 10-11 blg i na gęstwie ten saison. Według mnie nelson jest przereklamowany i mi nie podchodzi, dziwnie pachnie, jak nafta czy cuś :)
Mirki patrzcie co stworzyłem ( ͡°͜ʖ͡°). Trochę taki reportaż z warzenia, ale za to jak obrazowo.
Zbudowałem sobie termometr do warzenia, w oparciu o 3 DS1820 i ATmega z zapisem na kartę SD. Dzisiaj rano testowałem go warząc AIPA na mosaicu i simcoe. Czy te wykresy nie wyglądają przepięknie? Jaram się jak kościoły w Norwegii.
T1 jest umiejscowiony 1,5 cm nad dnem gara, T2 na 12
#piwowarstwo