Aktywne Wpisy
kulis +17
#famemma Natan coś ty zrobił diabełku Ty😈😈
Don_Kichot +10
Niesamowite, jak bardzo niektórzy bronią za wszelką cenę każdego idiotycznego pomysłu, który w wyraźny i w zasadzie mało potrzebny sposób utrudnia codzienne życie (nawet jeśli nieznacznie - to jednak dalej - po co?).
Nakręteczki. Już kilka miesięcy wszelkie produkty są w nie zaopatrzone, myslałem że się przyzwyczaję, no ale nie - dalej się nie przyzwyczailem. I jeśli nic się nie zmieni, to pewnie następne kilka dekad będziemy się bujać z gównianym rozwiązaniem,
Nakręteczki. Już kilka miesięcy wszelkie produkty są w nie zaopatrzone, myslałem że się przyzwyczaję, no ale nie - dalej się nie przyzwyczailem. I jeśli nic się nie zmieni, to pewnie następne kilka dekad będziemy się bujać z gównianym rozwiązaniem,
#piwowarstwo
W jesiennym numerze piwowara jest wywiad z Waldemarem Pitalą (2-krotny? zdobywca pucharu PSPD), który twierdzi, że nigdy wygrzewu nie robił, podobnie jak próby jodowej.
ja robię, ale to niewiele zmienia.
Na wydajność bardziej ma wpływ stopień rozdrobnienia niż stosowanie mash out
po co robić próbę jodową? obecne słody mają tak dużą siłę diastatyczną, że kwadrans wystarczy aby się zatarło...
eee, nie. Brak obecności skrobii nie oznacza, że zacieranie jest zakończone. To oznacza brak skrobii, ale po 20min wciąż będzie wysoka zawartość maltodekstryn, więc nie uzależniałbym zakończenie zacierania po pierwszej negatywnej próbie jodowej.