Aktywne Wpisy
PiersKurczaka +223
Bardzo mi się podoba u japończyków, że jak jest np. jakaś nazwa chińska, to oni te znaczki czytają po swojemu, a nie po chińsku.
Tak jak taki prosty janusz, co na tortiję mówi tortilla. No bo jest l przecież, to czyta jak l. Tylko że u nas się takie coś wyśmiewa i o ty nieuku haha nie umiesz poprawnie debiluuuu.
A japońcy to mają w dupie i se czytają po swojemu i
Tak jak taki prosty janusz, co na tortiję mówi tortilla. No bo jest l przecież, to czyta jak l. Tylko że u nas się takie coś wyśmiewa i o ty nieuku haha nie umiesz poprawnie debiluuuu.
A japońcy to mają w dupie i se czytają po swojemu i
Krolik +5
Dlaczego monitory 4K są tanie jak barszcz i całkiem fajny IPS do programowania można wyrwać za 1500-3000 zł, ale 5K to wydatek 7-9 tys. a 6K to 20+ tys. zł? Dlaczego nikt nie robi dobrych monitorów 27"/5K i 32"/6K do programowania / pracy biurowej w normalnej cenie, kiedy to jest minimalna rozdzielczość zapewniająca ostrość tekstu? Wszystko co ma mniej niż 220 PPI to pikseloza / rozmazane krawędzie. #komputery #monitory #programowanie
#piwowarstwo
Robisz weizena to i tak na cichą nie będziesz przelewać.
W jakiej temp fermentowało?
Na bulkanie w ogóle nie patrz, tylko mierzenie blg jest miarodajne.
Zostaw piwo w spokoju, zmierz za 2-3 dni i zobaczysz czy spada.
To normalne, ze chmiel zbil sie w granulki i plywa po powierzchni jakbym go z paczki wysypal? Prawdopodobnie przez to, że ruszylem i sie zamiszalo bo w szklance w 90% opadly na dno.
po pierwsze - nie przejmuj się za bardzo temperaturą zacierania, byle nie przekroczyć zbyt szybko 70C. Kilka minut dłużej na każdą przerwę nie zepsuje piwa, ba - ja się tym kompletnie nie przejmuję, zacieram po 2-3 godziny i jest git. Temperatura mi skacze jak chce, ale to nie przeszkadza robić dobre piwa. Bo zacieranie jest bardzo mało istotnym procesem.
po drugie - próbę jodową robi się przed wygrzewem do 78
no nie, zacieranie Weizena po angielsku, nawet ja nie jestem tak leniwy :D
@BrowarPERUN: o właśnie, podłączę się pod ten temat - blg mierzyć jednak jakoś trzeba, czy to pod koniec wysładzania, czy warząc i celując w odpowiednie blg. Lepiej pobierać próbki i je schładzać do pomiaru, czy skorzystać z jakiegoś przelicznika, który uwzględni różnicę temperatur i błąd pomiaru blg?
hm, bo Weizeny pije się świeże.
Poza tym, ja byłem bardzo zadowolony z pierwszych piwek, ale teraz sądzę żebym je zupełnie inaczej ocenił :D
ja mierzę gęstość następnego dnia - podczas dekantacji brzeczki znad chmielin.
Nie celuję w odpowiednią gęstość - wyjdzie ile wyjdzie, a rozcieńczam podczas rozlewu. Typu chcę mieć 14,0blg, to robię zasyp z 5,5kg, to wychodzi jakieś 23l 16blg to się fermentuje. A przy rozlewie syrop robię na 3,5l wody, to zejdzie akurat te dwa ballingi ;)
wszystko robię tak samo, no może poza Weizenami, na których stosuję kilka przerw. Wysładzam 2x10l wszystkie piwa :). Przejmowanie się gęstością wysłodzin to dla mnie gruba przesada.
@pilot1123:
dekokcja to już nie jest zacieranie na lenia :P
@BrowarPERUN: ale garbniki, olaboga, podniebienie się przewlecze na lewą stronę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
sędziowałem na paru konkursach i muszę stwierdzić, taninowa goryczka to dość rzadka wada. Pojawia się rzadziej od diacetylu ;)
występuje :) ale bardzo rzadko...