Spodziewać się jakichś negatywnych efektów po fermentacji US-05 w temperaturze 20-21-22 stopni?
#piwowarstwo
#piwowarstwo
@kontra: tak, jeśli to temperatura otoczenia a nie fermentującej brzeczki
Kto rano wstaje ten wcześnie filtruje.
#piwowarstwo
#piwowarstwo
- Luceek
- LeniwySocjopata
- TheFuckingRoses
- konto usunięte
- nezrok
- +13 innych
No siema! :)
Moja 3 warka już na 2 tygodniu cichej, także powoli myślę o 4... Chciałbym dosyć przesadzoną AIPA z mocarną goryczką i aromatem który będzie wychodził nosem jeszcze długo po ostatnim łyku. Sam wymyśliłem ten przepis, mam nadzieję że mnie nie zjedziecie mnie za bardzo.
Słody:
Pale ale Weyermann 3,5kg
Carahell Weyermann 1kg
Wiedeński Strzegom 1,3kg
Chmiele:
Tomahawk 30g
Simcoe 30g
Palisade 100g
Centennial 100g
mech irlandzki i gips piwowarski
Moja 3 warka już na 2 tygodniu cichej, także powoli myślę o 4... Chciałbym dosyć przesadzoną AIPA z mocarną goryczką i aromatem który będzie wychodził nosem jeszcze długo po ostatnim łyku. Sam wymyśliłem ten przepis, mam nadzieję że mnie nie zjedziecie mnie za bardzo.
Słody:
Pale ale Weyermann 3,5kg
Carahell Weyermann 1kg
Wiedeński Strzegom 1,3kg
Chmiele:
Tomahawk 30g
Simcoe 30g
Palisade 100g
Centennial 100g
mech irlandzki i gips piwowarski
@LeniwySocjopata: za dużo karmelowego o 1 kg ( ͡° ͜ʖ ͡°), drożdży za mało, jak wyjdzie Ci 20 litrów 18 blg (ale raczej Ci nie wyjdzie).
Ale jak fermentacja będzie przebiegać w za wysokiej temperaturze, to na nic Twoje układanie przepisu i chmielenie. Wszystko zostanie przykryte ubocznymi efektami fermentacji.
Ale jak fermentacja będzie przebiegać w za wysokiej temperaturze, to na nic Twoje układanie przepisu i chmielenie. Wszystko zostanie przykryte ubocznymi efektami fermentacji.
@LeniwySocjopata: no to temperatura wydaje się ok, wywal karmele całkiem lub jak już jesteś taki słodziak-karmelek i lubisz takie babskie ulepki ( ͡° ͜ʖ ͡°)to daj góra 5 %.
- 8
Moje miasto, takie piękne...
#rzeszow #januszereklamy
Na ścianie z drugiej strony też jest. Wiem, są gorsze miejsca, ale smutne, że filozofia prowadzenia biznesu przez Janusza nakazuje mu #!$%@?ć jak najwięcej reklam w jednym miejscu i zrobić syf w tej i tak mało reprezentacyjnej części miasta.
#rzeszow #januszereklamy
Na ścianie z drugiej strony też jest. Wiem, są gorsze miejsca, ale smutne, że filozofia prowadzenia biznesu przez Janusza nakazuje mu #!$%@?ć jak najwięcej reklam w jednym miejscu i zrobić syf w tej i tak mało reprezentacyjnej części miasta.
- brusilow12
- lawaszkiri
- konto usunięte
- konto usunięte
- noekid
- +3 innych
@Wczorajsza_Ryba: jest, wystarczyło by lekko oddalić i by się zalapał z lewej.
725
Zielona Góra i Gorzów dostaną największy przydział imigrantów z Libii
- 220
- #
- #
- #
- #
- #
ja tam bym im dał inne gałęzie do zasilenia
@ToporEugenii: Według mnnie kluczem jest mieszanka Wyesta Roeselare Ale Blend 3763 i stabilne warunki dojrzewania w szkle i odcięcie piwa od tlenu, to Ci wynagrodzi cierpliwość.
Mirki, taki widok mnie powitał przy otwieraniu #piwo. White Dwarf z Browaru Twigg. To normalne zjawisko, bo piwo jest niefiltrowane?
#kiciochpyta #chmiel #drozdze
#kiciochpyta #chmiel #drozdze
@kawazpapierosem: chłodziłeś piwo w zamrażalniku do góry nogami??
Uwaga na Grodziskie z Żabki, mogą być granaty.
Ja otworzyłem i się dosłownie na 5 sekund odwróciłem i już połowa spłynęła na stół.
Tak, wiem że Grodziskie powinno być mocno nasycone ale nie aż tak. Na dodatek piwo było mocno schłodzone, nawet nie chce wiedzieć co by było jakbym otworzył ciepłe.
A w smaku całkiem niezłe, chociaż brakuje wędzonki no i cena odrobinę za wysoka jak na taki styl. No ale wiem
Ja otworzyłem i się dosłownie na 5 sekund odwróciłem i już połowa spłynęła na stół.
Tak, wiem że Grodziskie powinno być mocno nasycone ale nie aż tak. Na dodatek piwo było mocno schłodzone, nawet nie chce wiedzieć co by było jakbym otworzył ciepłe.
A w smaku całkiem niezłe, chociaż brakuje wędzonki no i cena odrobinę za wysoka jak na taki styl. No ale wiem
- 4
#piwo #piwowarstwo Takie dziś po południu dla Relaxu po walce z powodzią w kuchni
@Pepegus: sam zrobiłeś to piwo?
jak nie, to po cholerę wołasz piwowarstowo?
jak nie, to po cholerę wołasz piwowarstowo?
- konto usunięte
- kemilk
- brass
- nabu0409
- krzysiekka90
- +7 innych
- konto usunięte
- kemilk
- nabu0409
- krzysiekka90
- zachwiej
- +4 innych
- 13
@lechoslaw: Mierczki zdałem kurs sędziowski PSPD, #chwalesie ale skończyło się bezkarne picie piwa z wadami. #piwo #piwowarstwo
@lechoslaw: mam nadzieję że lepiej niż małepiwko chociaż, bo też sie chwalił dyplomem, a wyglada na słabego sędziego( ͡° ͜ʖ ͡°)
- 2
Mirki mam problem, dwa tygodnie temu uwarzyłem Triple IPA na klonie Pliny the Younger (http://www.bertusbrewery.com/2013/03/pliny-younger-clone-20.html). Wyszło 21BLG około 210IBU. Dodałem kilo cukru na 10 minut pod koniec warzenia.
Zrobiłem starter 2 litrowy z Wyeastów American Ale II 1272, dobrze napowietrzyłem brzeczkę i fermentacja ruszyła bardzo szybko. Zacząłem od temperatury 16C co 3 dni podnosiłem o stopień aż do 20C.
Wczoraj mierzyłem BLG i tu zonk, wyszło 9BLG (!!), wg receptury powinno
Zrobiłem starter 2 litrowy z Wyeastów American Ale II 1272, dobrze napowietrzyłem brzeczkę i fermentacja ruszyła bardzo szybko. Zacząłem od temperatury 16C co 3 dni podnosiłem o stopień aż do 20C.
Wczoraj mierzyłem BLG i tu zonk, wyszło 9BLG (!!), wg receptury powinno
- 21
Krótki wywiad ze mną na temat piwa Grodziskiego Sophia, które uwarzyliśmy razem z @BrowarOlimp
Ktoś już pił?
#piwowarstwo #piwo #browarhipster #absztyfikant #pokazmorde #browarolimp #hoppynews #wfp
Ktoś już pił?
#piwowarstwo #piwo #browarhipster #absztyfikant #pokazmorde #browarolimp #hoppynews #wfp
- adminik
- nezrok
- Rajca
- Losiuu
- cirilla1989
- +16 innych
@JackMaster: Piłem w Wawie, po 2 dniach festiwalu smakowało bardzo dobrze tak z 6/10. 1 udane piwo z @browarolimp ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W końcu nastał ten dzień. 1,5 roku fermentacji i można butelkować.
#piwowarstwo
#piwowarstwo
- kranu
- Rajca
- BJXSTR
- 2pek
- JackMaster
- +2 innych
- 4
#piwo porter bałtycki.. to jest konkret.. esencja.. nijak się nie ma do wodnistego, ale znanego na całym świecie guinnessa :/
- 4
#piwowarstwo
Chociaż dużo czytałem o drożdżach, to dalej kurczę nie do końca wiem jak mam postępować z gęstwą, bo nigdy jej ponownie nie używałem.
W niedzielę zebrałem gęstwę US-05 po czterotygodniowej fermentacji, cichej nie było. Od wtedy stoi w lodówce.
Planuję kolejne warzenie jutro albo pojutrzę. Co powinienem zrobić, żeby upewnić się, czy drożdże nadają się do użycia i w jaki sposób je przygotować? Przemyć, jakoś odebrać "lepszą część" gęstwy?
Mircy halp
Chociaż dużo czytałem o drożdżach, to dalej kurczę nie do końca wiem jak mam postępować z gęstwą, bo nigdy jej ponownie nie używałem.
W niedzielę zebrałem gęstwę US-05 po czterotygodniowej fermentacji, cichej nie było. Od wtedy stoi w lodówce.
Planuję kolejne warzenie jutro albo pojutrzę. Co powinienem zrobić, żeby upewnić się, czy drożdże nadają się do użycia i w jaki sposób je przygotować? Przemyć, jakoś odebrać "lepszą część" gęstwy?
Mircy halp
@kontra: >a możesz odpowiedzieć na moje pytania?
Mógłbym, ale skoro piszesz że dużo czytałeś na temat drożdży, to nie wierzę że nie natrafiłeś nigdzie na to jak postępować z gęstwą. Dlatego nie chce mi się tego pisać skoro to ogólnodostępne wiadomości ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale to co @Browin: bredzi to lepiej puść mimo uszu.
Mógłbym, ale skoro piszesz że dużo czytałeś na temat drożdży, to nie wierzę że nie natrafiłeś nigdzie na to jak postępować z gęstwą. Dlatego nie chce mi się tego pisać skoro to ogólnodostępne wiadomości ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale to co @Browin: bredzi to lepiej puść mimo uszu.
Roggenbier. Juz ma miesiac a dziadostwo nadal metne. Czy piwa zytnie kiedykolwiek sie klaruja? Czy zawsze wygladaja jak bloto?
#piwowarstwo #piwo
#piwowarstwo #piwo
@Quimeen: ja tam mam klarowne od początku
#piwo