Aktywne Wpisy
Nie ma to jak przyjechać do rodziców dziewczyny z która kiedyś się kręciło (nie doszło do niczego więcej, poleciała do innych) którzy cię lubią i zaprosili do siebie na kawę i gofry i zostać przez nią potraktowanym jak powietrze. Jak to mirki widzicie?
Ok nie pykło każde poszło w swoją stronę ale z rodzicami mam kontakt chodzimy do lasu, na ryby, na rowery. A ona to typowa księżniczka 23 lata.
Na nic
Ok nie pykło każde poszło w swoją stronę ale z rodzicami mam kontakt chodzimy do lasu, na ryby, na rowery. A ona to typowa księżniczka 23 lata.
Na nic
Tywin_Lannister +69
No nie ukrywam. Bawi mnie, że w epoce, w której dosłownie wszystko w ciągu kilku sekund można udokumentować na filmie / zdjęciu, a następnie przekazać setkom innych ludzi - a jak się ma zasięgi lub trafi w odpowiedni algorytm to setkom, ale tysięcy - typiara #!$%@?ła tak bezmyślną akcję. Zbliżyła się poziomem braku instynktu samozachowawczego do Anastazji i tych bogoli z podwodnej konserwy xD
No ja #!$%@?ę xD żyjemy w takich czasach,
No ja #!$%@?ę xD żyjemy w takich czasach,
Zrobiłem starter 2 litrowy z Wyeastów American Ale II 1272, dobrze napowietrzyłem brzeczkę i fermentacja ruszyła bardzo szybko. Zacząłem od temperatury 16C co 3 dni podnosiłem o stopień aż do 20C.
Wczoraj mierzyłem BLG i tu zonk, wyszło 9BLG (!!), wg receptury powinno zejść do 2BLG (a fermentacja wg mnie ustała). Czy to jest w ogóle możliwe przy tak dużej ilości cukru? Może drożdże zjadły tylko cukier i nie chcą dofermentować głębiej? Zacierałem w 64 na wytrawnie, może kilka razy podskoczyła mi temperatura, ale czy to możliwe, że aż tak bardzo, że piwo wyszło tak słodkie?
Co radzicie zrobić? Na FFT przelałem, zobaczymy za 3 dni ile wyjdzie. Dodać nowych drożdży?
Wołam @BrowarOlimp @BrowarPERUN o pomoc (╯︵╰,)
#piwowarstwo
@mihaueQ: Dwieście dziesięć IBU? Na pewno nie, musiałbyś albo eksraktu chmielowego dodać albo kilogramy chmielu, bo w mocnych piwach chmiel gorzej oddaje gorycz, do tego im wyższe IBU tym trudniej je podwyższyć.
Komentarz usunięty przez autora