@Hulk: U mnie w żabce ono jest po 4 xD (a widziałem taniej)
#lublin #piwo #craftbeer Mireczki drogie, wesele się zbliża i zamierzam serwować również jakiś fajny craft (zwłaszcza drugiego dnia kiedy wydarzenie staje się mniej formalne). Oczywiście nie pójdę do sklepu z craftem by zapłacić za każdą buteleczkę po 10 zł. I tutaj pytanie: czy wiecie gdzie takie piwo można kupić w ilości większej i tańszej? Czy np. pytać w zwykłych hurtowaniach alkoholi skąd bierze się wódę, czy może kraft ma swój wyspecjalizowany łańcuch
@Boski_ja: http://browarkormoran.pl/Nasze-piwa/Piwa-beczkowe-niepasteryzowane.html
Takie coś mi się dzisiaj rzuciło.
Takie coś mi się dzisiaj rzuciło.
Mirasy, czy w #poznan jest sklep stacjonarny z drożdżami dla piwowarów. Tak mnie naszła myśl żeby coś w pt gotować ale paczka zdąży przyjść
#piwowarstwo
#piwowarstwo
Craft_Chief via Android
@Sheriff: Alkea na Wierzbięcicach ale nie wiem jaki wybór.
#piwowarstwo
Butelkowałem właśnie pierwszy raz piwo. Niektóre butelki ciężko było zakapslować (mam gretę), po wszystkim zwróciłem uwagę, że niektóre butelki mają trochę inne szyjki (jak na zdjęciu). Wydaje mi się, że te po lewej gorzej się butelkowało, oprócz tego te po lewej chyba są w butelkach zwrotnych.
Też macie podobne odczucia, czy to tylko moje chore paranoje?
I z trochę innej brzeczki - czy mycie naklejanego termometra lcd w temp wyższej niż
Butelkowałem właśnie pierwszy raz piwo. Niektóre butelki ciężko było zakapslować (mam gretę), po wszystkim zwróciłem uwagę, że niektóre butelki mają trochę inne szyjki (jak na zdjęciu). Wydaje mi się, że te po lewej gorzej się butelkowało, oprócz tego te po lewej chyba są w butelkach zwrotnych.
Też macie podobne odczucia, czy to tylko moje chore paranoje?
I z trochę innej brzeczki - czy mycie naklejanego termometra lcd w temp wyższej niż
@ZydowskiZarzadPowierniczy: Przy swoim pierwszym piwie wlałem brzeczkę ok 50*C do fermentora no i się skopał ten termometr.
Jakie chmiele kupić?
Ważne by były tanie bo strasznie kiepsko z kasą u mnie ostatnio to po pierwsze, a po drugie chcę chmielić dużo bo robię same IPA na razie.
Tak na 4 warki chcę zamówić.
Zamawiam pierwszy raz na centrumpiwowarstwa, a tam taki wybór, że nie ogarniam.
Jak to przy IPA - dużo goryczki i jakieś cytrusy.
Magnum używałem dużo na goryczkę i chciałbym spróbować czegoś innego. Na cytrusy wiem, że
Ważne by były tanie bo strasznie kiepsko z kasą u mnie ostatnio to po pierwsze, a po drugie chcę chmielić dużo bo robię same IPA na razie.
Tak na 4 warki chcę zamówić.
Zamawiam pierwszy raz na centrumpiwowarstwa, a tam taki wybór, że nie ogarniam.
Jak to przy IPA - dużo goryczki i jakieś cytrusy.
Magnum używałem dużo na goryczkę i chciałbym spróbować czegoś innego. Na cytrusy wiem, że
Craft_Chief via Android
@Gronie: ja na goryczkę używam Iunga i jest ona raczej przyjemna, przy czym nigdy nie chmieliłem nią zbyt mocno.
@magik111: @ZmutowanaFrytkownica To i tak tylko rozwiązanie tymczasowe, więc mogę popróbować z tym bluetooth. Najwyżej trochę się pomęczę bo ojciec potrzebuje tych kontaktów do pracy. Ja nie wiem jak można nie wprowadzić takiej podstawowej funkcji jak eksport do sim...
#piwowarstwo
Wysłałem swojego weizena na Warszawski Konkurs Piw Domowych xD Niczego się nie spodziewam, bo piwo chociaż bardzo dobre, to nie jest dokładnie w stylu. W sumie nie wiem po co wysłałem, ale akurat miałem świeże piwo pasujące do jednej z kategorii i widełek blg, to wysłałem xD
Ktoś jeszcze bierze udział?
Wysłałem swojego weizena na Warszawski Konkurs Piw Domowych xD Niczego się nie spodziewam, bo piwo chociaż bardzo dobre, to nie jest dokładnie w stylu. W sumie nie wiem po co wysłałem, ale akurat miałem świeże piwo pasujące do jednej z kategorii i widełek blg, to wysłałem xD
Ktoś jeszcze bierze udział?
Craft_Chief via Android
@BrowarPERUN: No to wg mnie i znajomych mój jest dużo lepszy ;)
#piwowarstwo
Warzyłem dzisiaj swoją drugą warkę z ekstraktów, dodałem za dużo chmielu i wyszła mi zbyt gorzka. Jest szansa, że po fermentacji goryczka nieco złagodnieje, albo czy da się ją jakoś zbić?
Warzyłem dzisiaj swoją drugą warkę z ekstraktów, dodałem za dużo chmielu i wyszła mi zbyt gorzka. Jest szansa, że po fermentacji goryczka nieco złagodnieje, albo czy da się ją jakoś zbić?
@ZydowskiZarzadPowierniczy: Poczekaj aż IPĘ zrobisz :D
Mirki jak to jest z tym wynikiem FFT, a piwem w fermentorze.
Po 10 dniach w ~16*C z 13,7 blg zeszło mi do 3,2 blg, przelałem na cichą w sobotę i przeniosłem do pomieszczenia ~19*C. Dzisiaj zmierzyłem jest 3,1 blg. A w FFT było 2,7 blg (temp ~23*C). Drożdże US-05
Czekać aż zeżną te 0,4 blg? Coś się rozleniwiły od soboty 0,1 blg :P Właściwie to miałem zamiar zrobić cold crash, żeby
Po 10 dniach w ~16*C z 13,7 blg zeszło mi do 3,2 blg, przelałem na cichą w sobotę i przeniosłem do pomieszczenia ~19*C. Dzisiaj zmierzyłem jest 3,1 blg. A w FFT było 2,7 blg (temp ~23*C). Drożdże US-05
Czekać aż zeżną te 0,4 blg? Coś się rozleniwiły od soboty 0,1 blg :P Właściwie to miałem zamiar zrobić cold crash, żeby
Craft_Chief via Android
@Kramah: Jak ty to mierzysz z taką dokładnością?
Dziwnie wygląda burzliwa IPA. Rurka nie bulgocze, piana nie opada po 1,5 tygodnia. Temperatura w fermentorze 18C. Leniwe te drożdże US-05.
#piwowarstwo
#piwowarstwo
Craft_Chief via Android
@trzeciodkonca: Nie patrz na bulgotkę tylko sprawdź blg. US-05 lubią utrzymywać pianę po skończonej fermentacji.
Jak sądzicie, 1 paczka US-05 starczy na 27 litrów 12,5 blg? Czy może lepiej dorzucić drugą dla świętego spokoju?
#piwowarstwo
#piwowarstwo
@kontra: Dzięki. Jak się nic nie zacznie dziać do 23 to najwyżej pomyślę.
@BrowarPERUN: Dzięki za odpowiedź. Na razie przeleję na cichą i zobaczę jak będzie.
@boa_dupczyciel: Roggen?
Z dostępnych materiałów "garażowych" zrobiłem filtrator rurkowy. Kolejna warka będzie tą testową. Na czym filtrujecie?
#piwowarstwo
#piwowarstwo
Craft_Chief via Android
@Nebayh: Ja robiłem risa z 10.5 kg słodu i przeżył.
Craft_Chief via Android
Urwałem przez przypadek tę czarną końcówkę przez którą się patrzy w refraktometrze. Coś zacząłem grzebać i teraz poziom brix mi pokazuje ukośnie. Jakieś pomysły co zrobić?
#piwowarstwo
#piwowarstwo
Craft_Chief via Android
W jakim celu daje się cukier, czy to zwykły czy kandyzowany podczas gotowania? Dla sztucznego podbicia Blg?
Wczoraj robiłem Imperial IPA by Dziełak I bylo tam do dodania ok. 0,7 kg cukru (przy 30 litrach).
#piwowarstwo
Wczoraj robiłem Imperial IPA by Dziełak I bylo tam do dodania ok. 0,7 kg cukru (przy 30 litrach).
#piwowarstwo
Craft_Chief via Android
@WatchYourBack: z tego co wiem piwo wtedy robi się bardziej wytrawne, mocniej odfermentuje.
Dzisiejsza warka, dużo roboty ale jakoś daję radę.
300 g słodu, zacieranie 60-70 stopni, planowane wybicie 1 litr 12-14 blg.
#piwowarstwo
300 g słodu, zacieranie 60-70 stopni, planowane wybicie 1 litr 12-14 blg.
#piwowarstwo
@beerdzik: Co z tego robisz? Starter?
Mirony, właśnie mi fermentuje 14 dzień scottish light (7,5 blg) na lubelskim, zeszło do 9 blg. Rurka jeszcze bulgocze i jest piana, butelkować?
#piwowarstwo #hjehjehje
#piwowarstwo #hjehjehje
Craft_Chief via Android
@WapniakZJury: 12g Polarisa da ci super aromat!
Jak dużo i na jak długo dalibyście płatków dębowych średnio opalanych do 20l risa 24,5-25 blg? Chciałbym aby były wyczuwalne, ale nie dominujące.
#piwowarstwo
#piwowarstwo
Craft_Chief via Android
@PIWOWARSTWO: jeszcze jedno pytanie. Dezynfekowałeś jakoś te płatki czy wrzuciłeś prosto z opakowania?








#piwowarstwo