Wpis z mikrobloga

Mirki jak to jest z tym wynikiem FFT, a piwem w fermentorze.
Po 10 dniach w ~16*C z 13,7 blg zeszło mi do 3,2 blg, przelałem na cichą w sobotę i przeniosłem do pomieszczenia ~19*C. Dzisiaj zmierzyłem jest 3,1 blg. A w FFT było 2,7 blg (temp ~23*C). Drożdże US-05
Czekać aż zeżną te 0,4 blg? Coś się rozleniwiły od soboty 0,1 blg :P Właściwie to miałem zamiar zrobić cold crash, żeby chmieliny opadły, trochę bardziej się wyklarowało i butelkować jutro lub w sobotę.
#piwowarstwo
  • 8
Nie, nie. Chodziło mi o to w jakiej temperaturze otoczenia było FFT. Wszystkie te wyniki mają uwzględnioną ewentualną poprawkę na temperaturę.
@spoxman: Chciałem przez to sprawdzić jakie jest oddziaływanie księżyca w poszczególnych jego fazach na szybkość fermentacji, poprzez wywoływanie przez księżyc pływów w fermentorze, a co za tym idzie powstawanie mikro fal pobudzających drożdże ( ͡° ͜ʖ ͡°)