Craft_Chief via Android
Craft_Chief via Android
- 3
Mireczki z #piwowarstwo macie może pomysł na chmielenie 20l APY 12 Blg?
Mam do dyspozycji zapasy chmielu z 2015:
-75g Columbus
-75g Citra
-25g Simcoe
-25g Centennial
-50g Amarillo
Plus 100 g Citry 2016 (。◕‿‿◕。)
Mam do dyspozycji zapasy chmielu z 2015:
-75g Columbus
-75g Citra
-25g Simcoe
-25g Centennial
-50g Amarillo
Plus 100 g Citry 2016 (。◕‿‿◕。)
- 0
@Craft_Chief: no na jakieś 15-10min, policz w programie IBU chociaż ibu to i tak wartość mocno teoretyczna. Możesz też poczytać i poeksperymentować z first worth hopping ale ja jeszcze nie testowałem
Craft_Chief via Android
- 0
@stjimmy ok, dzięki. Coś pokombinuję :)
@frojdzygmunt: W sumie jakoś bardzo skomplikowanie to nie wygląda.
@Craft_Chief: bo nie jest
@Craft_Chief: nie da się. Można tylko importować z karty sim.
@ZmutowanaFrytkownica: Jakoś może przez bluetooth by się dało?
Jak sądzicie, 1 paczka US-05 starczy na 27 litrów 12,5 blg? Czy może lepiej dorzucić drugą dla świętego spokoju?
#piwowarstwo
#piwowarstwo
konto usunięte via Android
- 2
@Craft_Chief: na paczce drożdży jest szereg literek, polecam ten styl życia
@Craft_Chief: mi nadłużej startowały dolniaki 34/70 około 72 godziny a najkrócej nottinghamy, które zaczęły fermentować tak, że piana wychodziła z fermentora zanim skończyłem wysypywać zawartość saszetki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
przelałem na cichą po 7 godzinach, tylko trochę się zagrzało podczas fermentacji - tak do 38 stopni dobiło chyba w zimnej piwnicy (~3 stopnie)
przelałem na cichą po 7 godzinach, tylko trochę się zagrzało podczas fermentacji - tak do 38 stopni dobiło chyba w zimnej piwnicy (~3 stopnie)
Craft_Chief via Android
- 2
Urwałem przez przypadek tę czarną końcówkę przez którą się patrzy w refraktometrze. Coś zacząłem grzebać i teraz poziom brix mi pokazuje ukośnie. Jakieś pomysły co zrobić?
#piwowarstwo
#piwowarstwo
@Craft_Chief: krzywo patrzeć ;)
Craft_Chief via Android
- 0
Jak dużo i na jak długo dalibyście płatków dębowych średnio opalanych do 20l risa 24,5-25 blg? Chciałbym aby były wyczuwalne, ale nie dominujące.
#piwowarstwo
#piwowarstwo
@Craft_Chief: ach, a co do kwestii 'ile czasu trzymać płatki w piwie' - dużo osób po prostu próbuje 'dębionego' piwa co jakiś czas i trzyma po prostu do momentu, w którym osiągną poziom beczkowości, o który im chodzi
@Craft_Chief: @WapniakZJury: @LowcaAndroidow: a do Old ale 18blg ile polecacie, żeby było wyczuwalne drewno, ale nie zakrywające reszty (fermentowałem na lekko estrowy profil)? 50 gram na 7 dni czy mniej? Padly tutaj już konkretne liczby ale w piwie jasnym (no, jasnobursztynowym) sądzę, że trzeba podejśc inaczej. Wiem na pewno, że lepiej mniej na dłużej, niż więcej na krócej.
Mireczki polecają jakiś taboret gazowy na propan-butan? Warki 20-25 litrów, w przyszłości może 40l.
#piwowarstwo
#piwowarstwo
@Craft_Chief: :( ;(
Craft_Chief via Android
- 1
Jutro robię pierwszą warkę z refraktometrem. Trzeba jakoś przeliczyć brix-->blg czy przyjąć że brix=blg? Wyczytałem o dzieleniu brix przez 1.04 by otrzymać blg. Trzymać się tego czy olać bo są spory na forach?
#piwowarstwo
#piwowarstwo
konto usunięte via Android
- 0
- 1
Czy piwo fermentowane drożdżami dolnej fermentacji będzie różniło się jakoś w smaku od piwa fermentowanego jakimiś neutralnymi drożdżami górnej fermentacji w ok 16-17 stopniach (np. US-05)? Planuję zrobić pilsika ale nie mam warunków na dolną fermentację.
#piwowarstwo
#piwowarstwo
- 0
@Craft_Chief: Robiłem dziesiątkę na Mangrove Jack's M10 w 15 stopniach i nikt nie zauważył, że to nie jest lager. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@jcollier: Ile ci dziesiatka na nich fermentowala?
@saji: Dzięki za info :D
@Craft_Chief: ja mam proalpha, bodajże charakterystyka lepiej mi spasowała.
Jutro chcę uwarzyć stout owsiany.
Planuję 20-22 litrów 15 Blg. Poproszę o radę bo wydaje mi się że przekombinuję tę recepturę. Chciałbym żeby było ono bardziej czekoladowe niż kawowe, ale oczywiście fajnie by była również nuta kawowa, palona.
- 3,85 kg Pale Ale Strzegom
- 0,8 kg płatków owsianych (kiedyś przeczytałem na bbizie lub piwo.org że można je opiec w piekarniku. Jest sens?
- 0,3 kg Karmelowy 300 Strzegom
- 0,25 kg
Planuję 20-22 litrów 15 Blg. Poproszę o radę bo wydaje mi się że przekombinuję tę recepturę. Chciałbym żeby było ono bardziej czekoladowe niż kawowe, ale oczywiście fajnie by była również nuta kawowa, palona.
- 3,85 kg Pale Ale Strzegom
- 0,8 kg płatków owsianych (kiedyś przeczytałem na bbizie lub piwo.org że można je opiec w piekarniku. Jest sens?
- 0,3 kg Karmelowy 300 Strzegom
- 0,25 kg
@Craft_Chief: Będzie dobrze
@Craft_Chief: Będzie dobrze
- 10
za przeproszeniem #!$%@?ć straż miejską wczorajsza nawałnica zalała mi dół domu prosząc ich o pomoc w ogarnięciu tego wszystkiego wypieli się na mnie jak i na sąsiadów a kilka godzin później zakładali blokady na koła parę ulic dalej to za co płacimy podatki
- JEIcam9
- koc_grzewczy
- ropppson
- pavulon78
- konto usunięte
- +5 innych
@Craft_Chief: nie przepraszaj. Ja po pogrzebie babci jak rozwoziłem żałobników i stanąłem na chwile na zakazie żeby odprowadzić słabo chodzącego i o kuli wujka do domu, to mi dali stówke mandatu i na nic były tłumaczenia. #!$%@?ć debili ze straży miejskiej.
- Craft_Chief
- pavulon78
- konto usunięte
- Landmark
- konto usunięte
- +4 innych
@Craft_Chief: wiem co mówisz cumplu, sześć dni temu kupowałem kilogram mięsa w tesco. zabrakło mi 20 groszy a za mną stał właśnie koleś z SM, w pełnym umundurowaniu, więc mówie żeby mi dorzucił bo na niego podatki płacę, a on nie dał, tylko stoi się po wonsie gładzi i patrzy, to baba musiała mi te 5 deko odkroić, żeby wyrównać. Powiedziałem mu że Gazeta Stonoga go #!$%@? i poszedłem.
- ryhu
- konto usunięte
- Craft_Chief
- pixel_
- zly_dzien
- +1 innych
Craft_Chief via Android
- 1
- 0
@Craft_Chief - zostaleś zapisany do spamlisty :)
Czy słody ze Strzegomia dużo różnią się od słodów z Weyermanna? Zastanowiło mnie to bo porównując ceny na browar.biz 5kg Pale Ale z Weyermanna kosztuje 25,90 zł, a 5kg ze Strzegomia to 17,99. Czy słody różnią się np. wydajnością, smakiem czy są one porównywalne?
#piwowarstwo
#piwowarstwo
@Craft_Chief:
hm, nie różnią się zbytnio. To są niuanse, na wyermanie piwa wychodzą bardziej treściwe, ziarno ma delikatnie lepsze parametry. Jednak dla przeciętnego piwosza to jest prawie niezauważalne, lepiej kupić Strzegom. Najlepiej stosunek jakość/cena wychodzi na Soufflet, a jeśli chcesz robić na najlepszym dostępnym słodzie to kup Fawcett
hm, nie różnią się zbytnio. To są niuanse, na wyermanie piwa wychodzą bardziej treściwe, ziarno ma delikatnie lepsze parametry. Jednak dla przeciętnego piwosza to jest prawie niezauważalne, lepiej kupić Strzegom. Najlepiej stosunek jakość/cena wychodzi na Soufflet, a jeśli chcesz robić na najlepszym dostępnym słodzie to kup Fawcett
- WujekSkip
- Blitzkrieg
- konto usunięte
- papiez_
- konto usunięte
- +1 innych
Craft_Chief via Android
- 2
@BrowarPERUN: Na szczęście inne sklepy mają słody z różnych słodowni w przeciwieństwie do BA
W czasie 8 dni mój Belgian Pale Ale zszedł z ok 11.5 Blg do 7 Blg. Od środy do dzisiaj zeszło ok 0,5Blg. Jakie mogą być potencjalne przyczyny tego? Drożdże S-33. Przez 5 dni fermentor był w pokoju o temp. ok 18-19 stopni. Potem podniosłem do 20, a wczoraj do 22. Czy możliwe że drożdże zasnęły z powodu zbyt niskiej temperatury? Czy zacieranie w zbyt wysokiej temperaturze mogło się przyczynić słabej fermentowalności?
18 stopni powinno być im spoko, więc stawiałbym na zacieranie, ale to dopiero kilka dni daj drożdżom spokojnie pracować.
@Craft_Chief:
@Craft_Chief:
Craft_Chief via Android
- 0
@pilot1123: fakt faktem że gdy mieszałem zacier to raptem kilka razy zamieszalem termometrem.
Chciałbym wyciąć w przedmiocie otwór o średnicy 300 mm.
Stal nierdzewna, grubość 2 mm, wysokość 600 mm
Byłem w kilku miejscach u siebie i nie byli w stanie tego zrobić przez za dużą wysokość. (╯︵╰,)
#cnc
spróbuj tu, niby mają sprzęt: http://zaklad.org/przestrzen/stolarnia/