#piwowarstwo Butelkowałem właśnie pierwszy raz p--o. Niektóre butelki ciężko było zakapslować (mam gretę), po wszystkim zwróciłem uwagę, że niektóre butelki mają trochę inne szyjki (jak na zdjęciu). Wydaje mi się, że te po lewej gorzej się butelkowało, oprócz tego te po lewej chyba są w butelkach zwrotnych.
Też macie podobne odczucia, czy to tylko moje chore paranoje?
I z trochę innej brzeczki - czy mycie naklejanego termometra lcd w temp wyższej niż jego zakres może go uszkodzić?
@Lrrr: Coś mi obrazek nie chce się wrzucić, ale widzę, że wiesz o co biega - dla pewności się upewnie, ten kiepski to ten: zwrotne bez książęcego a ten lepszy ten:craft?
@ZydowskiZarzadPowierniczy: Też mam gretę i po pierwszym kapslowaniu butelki z niskim kołnierzem to dla mnie butelki gorszego sortu... albo ukruszony kołnierz, albo niedociśnięte (albo takie wrażenie sprawiają). Póki co idą w odstawkę i czekają na kapslownice stołową. Te z wysokim kołnierzem dużo lepiej się kapsluje.
@ZydowskiZarzadPowierniczy: po lewej latwiej kapslowac, ale nie zostawia kolka na kapslu, bo prawej kapsluje z charakterystycznym kolkiem na kapslu ale ciezej zaciskac, latwiej mi sie kapsluje (zaciska) te po lewej, uzywam kapslownicy Eterna
@ZydowskiZarzadPowierniczy: mylem nie raz w goracej wodzie i nic sie nie stalo temu lcd jak go nazywasz, ale swoja droga, po kiego myc fermentor z zewnatrz? wystarczy oplukac
@RomeYY: No mnie się właśnie wydawało, że ten po lewej jest gorszy, greta jakoś nie chciała tego chwycić. Nie chodzi mi o długość czy szerokość szyjki, tylko wysokość kołnierza, jak to @Kramah wyjaśnił.
Co do termometra to oczywiście chodziło mi o ciekłokrystaliczny, może przez to się nie możecie zgodzić. Jak chcę wymyć zaschnięte chmieliny, to nalewam gorącej wody do środka, wtedy temp. mogła podskoczyć powyżej tych 30 paru.
@ZydowskiZarzadPowierniczy: na zaschniete chmieliny polecam druciaka i mi Eterna kapsluje sie lepiej te z krotkim kolnierzem, czyli po lewej, Greta ogolnie ssie, po jakims czasie ucina szyjki xD
@RomeYY: Greta ucina szyjki jak człowiek bardzo chce uciąć nią szyjkę, zrobiłem ok 2000 butelek gretą, ukruszyła mi się jedna szyjka przez cały ten czas, a i to tylko dlatego że napierałem jak szympans, zamiast sprawdzić czy kapsel dobrze siedzi
@ZydowskiZarzadPowierniczy: Przy grecie wysokie kołnierze łatwiej się kapsluje bo "haczyki" na grecie łapią się kołnierza i jest opór. Z książecego są gut bo mają wysoki kołnierz.
Może się zdarzyć na krótkich kołnierzach, że nie dociśniesz kapsla i nie zagazuje się dlatego upewniaj się.
Ja zepsułem już dwa termometry - jeden się rozkreił drugi zaczął wariować teraz je odklejam bo szkoda mi kasy i ryzykować z uszkodzonym.
@Jaracz_Joint: Myślałem o kupnie, wyginanie stalowych rurek na zimno nie wydaje się łatwe i pewnie osłabia strukturę, przez co jest bardziej podatna na korozję. Ale żadnych poradników jeszcze nie widziałem, może to jest faktycznie łatwiejsze niż myślę
Butelkowałem właśnie pierwszy raz p--o. Niektóre butelki ciężko było zakapslować (mam gretę), po wszystkim zwróciłem uwagę, że niektóre butelki mają trochę inne szyjki (jak na zdjęciu). Wydaje mi się, że te po lewej gorzej się butelkowało, oprócz tego te po lewej chyba są w butelkach zwrotnych.
Też macie podobne odczucia, czy to tylko moje chore paranoje?
I z trochę innej brzeczki - czy mycie naklejanego termometra lcd w temp wyższej niż jego zakres może go uszkodzić?
Komentarz usunięty przez autora
@ZydowskiZarzadPowierniczy: Tak, podobne, krotka szyjka latwiej kapslowac, dluga trudniej, ale zostawia kolko
nie
a ten lepszy ten:craft?
No mnie się właśnie wydawało, że ten po lewej jest gorszy, greta jakoś nie chciała tego chwycić. Nie chodzi mi o długość czy szerokość szyjki, tylko wysokość kołnierza, jak to @Kramah wyjaśnił.
Co do termometra to oczywiście chodziło mi o ciekłokrystaliczny, może przez to się nie możecie zgodzić. Jak chcę wymyć zaschnięte chmieliny, to nalewam gorącej wody do środka, wtedy temp. mogła podskoczyć powyżej tych 30 paru.
Może się zdarzyć na krótkich kołnierzach, że nie dociśniesz kapsla i nie zagazuje się dlatego upewniaj się.
Ja zepsułem już dwa termometry - jeden się rozkreił drugi zaczął wariować teraz je odklejam bo szkoda mi kasy i ryzykować z uszkodzonym.
Chłodnice robisz sam jak
Myślałem o kupnie, wyginanie stalowych rurek na zimno nie wydaje się łatwe i pewnie osłabia strukturę, przez co jest bardziej podatna na korozję. Ale żadnych poradników jeszcze nie widziałem, może to jest faktycznie łatwiejsze niż myślę
Nie są to stalowe rurki a miedziane, jeśli będą z cienkiej miedzi spokojnie wygniesz w rękach na zimno ewentualnie wyginać nad gazem :)
Ale np. znajomy zrobił z takich rurek jak tu które też łatwo się wyginają i i skręcił miedzianymi drutami aby trzymało się w kupie :