@Czill23: Ja najpierw grzeje szkło gorąca woda (i tak muszę przepłukać ekspres wiec idealnie), do nagrzanego szkła wrzucam dropsy do robienia gorącej czekolady z karmello, na to robię espresso i następnie spienione mleko. Tutaj na gorze jeszcze posypka waniliowo karmelowa z kotanyi.
@Czill23: Dzięki temu dropsy rozpuszczają się trochę zanim dojdzie espresso, no i same espresso nie traci temperatury wiec czekolada się lepiej rozpuszcza.
Spienianiam za pomocą dyszy parowej z ekspresu, wiec w specjalnym dzbanku. Ale da się tez użyć spienicza i ciepłego mleka.
@Czill23: Wrzuć zdjęcie dyszy jak możesz to więcej będę w stanie powiedzieć. Bo inaczej się robi na panarello a inaczej na dyszy. Co do naczynia: warto kupić dzbanek do spieniania mleka: koszt 35 zł a spienia się o niebo lepiej. Ja polecam taki 0,6L bardziej niż 0,3 bo wygodniej się spienia większa ilość mleka.
Twoja metoda (kawa do mleka) da się uzyskać fajne warstwowe latte, kwestia wprawy :)
@Voyo: Te dla baristów ma tego białka jakies 0,1 więcej jak dobrze pamietam. To może ma znaczenie na zawodach, ale na codzień to szukanie naiwnych ( ͡°͜ʖ͡°)
@Mithrindil: Ja mam podgrzewana płytę na gorze ekspresu. Grzeje mocno i daje sobie radę ze szkłem do capu albo espresso, ale do late muszę grzać dysza i wylewać bo jest za wysokie ( ͡°ʖ̯͡°)
@Czill23: O kurde ciekawy wynalazek. To jakiś półautomat jest?
Technicznie gdzie łatwo zrobić błąd: najpierw spieniasz mleko, dopiero potem robisz kawę, żeby gorąca kawę wlewać do lekko ostygniętego i rozwarstwionego mleka. Różnica temperatur odcina warstwy.
Przed spienieniem mleka zawsze część pary trzeba spuścić do pojemnika. Bo na początku leci sporo wody z układu i to rozrzedza mleko. Co do samej techniki pienienia to zaraz wrzucę fajny filmik który wyjaśni co
@Czill23: Co do samego wlewania: ja używam kieliszka do mierzenia espresso który ma dziubek do lania. Wcześniej używałem zwykłego kieliszka 50 i tez było ok.
@mapache: Całe mieszkanie zaje wagami .... nie ma tygodnia żeby ktoś nie wdepnął na rozstawiona na podłodze ultradokladną wagę ze szklaną tacka ... odkrył forum kawowe ... zrzucili się na owczarka podlaskiego żeby produkować polskie kopiluwak ... itp
Mam problem z hario v60-02 - woda się zatrzymuje w tym lejku i W OGÓLE nie chce przepływać do dzbanka. Rozumiem, ze to musi troche postac w tym lejku, ale aby nic nie przelatywalo? :( Pomaga jedynie gdy poruszam tym lejkiem i ustawie aby cokolwiek lecialo, ale na poradnikach z youtube to wszystko tak plynnie wychodzi ze juz sama nie wiem co i jak. (╯︵╰,) #kawa
Ja w wieku 20 lat: Lecę 150 km/h w godzinach szczytu buspasem przez krakowskie aleje na moim 600cc Suzuki, poniżej litra to nie motur, zabija nas to co najbardziej kochamy, LWG, patrz w lusterka motocykle są wszędzie
Ja w wieku 32 lat: Boże jaki słodziutki elektryczny maluszek ᶘᵒᴥᵒᶅ chyba sobie takiego kupię na dojazdy do pracy
@Fritzowski: Czyli odchodzisz w krainę jasnego palenia porzucając czarne jak piekło nocą espresso? ( ͡°ʖ̯͡°)
@Voltaire: Ja AP piłem tylko gościnnie i w dobrych kawiarniach, ale szczerze nie zauważyłem jakichś szczególnych różnic względem dobrze zrobionego dripa ( ͡°ʖ̯͡°)
@mapache: Widzę ze coraz więcej osób ich docenia i super, bo widać ze tworzone przez ludzi z pasją. A smakowo chyba tylko MA mi bardziej podchodzi, ale cenowo blend wygrywa najczęściej ( ͡°͜ʖ͡°)
@Just_Jump: Obawiam się ze rozbieranie całego tego systemu raz w tygodniu nie przejdzie. Orientujesz się może czy jest coś prostszego? Gaggia cadorna milk zdaje się ma mniej elementów spienicza?
@Kulek1981: A przewinęło Ci się może przez ręce coś takiego totalnie ultra prostego senior+ edition? ( ͡°͜ʖ͡°) kupować będę dopiero na lipiec ale zawsze warto ceny śledzić wcześniej
Weekend, spokój, nadmiar czasu. Z tego powstała ta oto wspaniała mocha!
źródło: comment_16186421616s3zjOzp7MnYNaMIFyRO1k.jpg
PobierzSpienianiam za pomocą dyszy parowej z ekspresu, wiec w specjalnym dzbanku. Ale da się tez użyć spienicza i ciepłego mleka.
Twoja metoda (kawa do mleka) da się uzyskać fajne warstwowe latte, kwestia wprawy :)
Mi najlepiej
Technicznie gdzie łatwo zrobić błąd: najpierw spieniasz mleko, dopiero potem robisz kawę, żeby gorąca kawę wlewać do lekko ostygniętego i rozwarstwionego mleka. Różnica temperatur odcina warstwy.
Przed spienieniem mleka zawsze część pary trzeba spuścić do pojemnika. Bo na początku leci sporo wody z układu i to rozrzedza mleko. Co do samej techniki pienienia to zaraz wrzucę fajny filmik który wyjaśni co