Ja robie "XD", a tu sie okazuje ze paczka od @Browin, a jako adresata poza danymi wpisali nick XD Myślałem że wpadnie tylko smycz, a tu kurła podpiwek kawowy, kalendarz, kartka z zyczeniami, przypinki.
@Browin nie macie w swojej ofercie termometrów do wędzarni i innych takich bajerów? Chciałem zakupić i na stronie termometru do wędzarni znaleźć nie mogę.
Potrzebuje rady! #cydr #cydrdomowy #piwowarstwo #winodomowejroboty Wszystkie tagi pasują, a może ktoś pomoże. Bardzo skrótowo. Robię cydr. Mam około 12-13 BLG sok. Wszystko było ok, wrzuciłem do fermentatora, wrzuciłem droższe zrobione jak natura kazała - czyli dodałem wody 25 stopni, dodałe8m do cydru. Cydr wcześniej oczyściłem dodając pirosiarczanu - jakies 50% zalecanej dawki. I... nie mam żadnej fermentacji. Minęły 2 tygodnie i nic (nie miałem czasu ;/) Ale dopiero teraz zaczyna się
@Loloman: ubiłeś drożdże. Piro jest do odkażania... i wcześniejszego zakończenia fermentacji jeżeli wino dalej pracuje, a osiągnęło już poziom alkoholu na jakim nam zależało (nie polecamy. Tutaj prawie jesteśmy bojówką)
Najprościej to wyjaśnić tak: drożdże to małe stworzonka, które jedzą cukier i wydalają alkohol. Wrzuciłeś je do pysznego soku i dodałeś chemię. Umarły. Wrzuciłeś następne umarły. I tak w kółeczko. Mają skażone środowisko jak w Czarnobylu. Natomiast sok masz zapasteryzowany na
@Wychwalany: to wszystko zależy od składu tego cuda. Pirosiarczyn potasu jest używany przede wszystkim do czyszczenia i dezynfekcji hal. Jeżeli nie została odpowiednio laboratoryjnie sprawdzona jego czystość to zawiera w sobie masę innych cudownych dodatków. Pytanie jaka partia, jaki dostawca, jak przebadane. Ale po 3 tygodniach to raczej kiepsko. Ratuje jeszcze czasami dodanie nowego soku, żeby to troszeczkę oczyścić.
@Loloman: Protip: do nas spokojnie można dzwonić. Mamy ekspertów na telefon, którzy niejednokrotnie robią na słuchawkach wino z klientem krok po kroku przez cały dzień. Tak najlepiej załatwić sprawę. Innym za pierwszym razem wychodzi ocet, więc bez stresu. Przedzwoń do nas skoro mamy od tego cały dział, spróbujemy odratować wspólnie i pamiętaj, że nie nękasz. Pierwsze 3 wianka telefonicznie i wszystko gra. Jutro od 8:00 do 15:00 - 42 23 23
Mirki święta idą, więc postanowiliśmy, że chcemy Wam podarować prezent niespodziewajkę. Standarodowo z + subiektywna komisja wybierze jutro jednego szczęśliwca. Powodzenia i Wesołych Świąt!
A tak wygląda fermentowana #kawa z rozdajo #browin - Co za kawa!
Lekka, orzeźwiająca, delikatnie musująca. Piana gruba, utrzymuje się dość długo. Otwieranie butelki to wyzwanie. Nagazowała się bardzo mocno i trzeba było podchodzić do niej jak do bomby.
Ja robie "XD", a tu sie okazuje ze paczka od @Browin, a jako adresata poza danymi wpisali nick XD
Myślałem że wpadnie tylko smycz, a tu kurła podpiwek kawowy, kalendarz, kartka z zyczeniami, przypinki.
dzisiaj uwędzona kiełba dla skali
#wedzenie #browin #piwowarstwo troszke, bo podpiwek ( ͡° ͜ʖ ͡°)