W końcu wyszły mi falafle, które były lepsze niż "no takie okej". Korzystałem z tego przepisu jako bazy ale najważniejsze było pieczenie w piekarniku z włączonym termoobiegiem (chociaż chyba przesadziłem troszkę z czasem pieczenia i wyszły bardzo chrupiące na zewnątrz)
Na fotce z pomidorem, kiszonym ogórem, marynowaną czerwoną cebulką i prostym sosem z tahini (tahini + sok z cytryny + woda + przyprawy do smaku) #vegan2019 #wegetarianizm #
muszę powiedzieć, że taki szybki hummus z cieciorki ze słoika jest nadal lepszy od kupnego. na zdjeciu hummus z pieczonymi burakami #vegan2019 #wegetarianizm #weganizm #gotujzwykopem
@erysipelothrix: mąka z ciecierzycy i jakiś płyn w proporcjach 1:1 - w tym wypadku pół szklanki mąki i pół szklanki wody gazowanej. dałem szczyptę soli dla smaku smaku, troszkę proszku do pieczeni, zmielone siemię lniane, i kurkumę dla koloru. Z tego co czytam to dla markowania smaku jajka daje się czarną sól ale to nie był efekt na jakim mi zależało.
Nie mogę powiedzieć żeby w konsystencji też mi przypominało
@Romesh: sam robię według przepisu z jadłonomi. TBH nie czuję różnicy między wersją vege a zwykłą (z sosem rybnym). na początku robiłem tylko na tajskiej wędzonej papryczce chilli w płatkach (bo tylko taką miałem) a dopiero potem na koreańskiej gochugaru i tutaj czułem jakąś różnicę w smaku (teraz zazwyczaj robię na mieszance tych dwu papryk bo taka wersje mi najbardziej smakuje)
Taki szybki lunch: bulgur, buraki, por z suszonymi pomidorami i taki ersatz mielonego mięsa z tofu
Ten ersatz mielonki z tofu robiłem na podstawie tego przepisu (wbrew nazwie nie smakuje mi jak chorizo dx) i muszę przyznać, że jestem z tego zadowolony. fajny w teksturze, ma swój smak ale nie za intensywny i dzięki temu można to wykorzystać do różnych potraw (pewnie jutro to wrzucę we wrapa albo do jakiegoś sosu pomidorowego)
@elektroda_topliwa: nawet jak przygotowujesz ją na zimno w lodówce to do podania możesz ją podgrzać - sam tak robiłem kilka razy. możesz też zrobić taką owsiankę na ciepło (no i nikt tego nie sprawdza) nie wydaje mi się, żeby to wpłynęło jakoś na smak . Korzystam z tego przepisu jako bazy ale często go trochę zmieniam (np. dodaję jeszcze tahini i prażony
Na lunch meksykańska zupa kukurydziana inspirowana przepisem z jadłonomi. W ramach dodatków smażone pieczarki i prażone pestki z dyni.
Bez kolendry i kukurydza z puszki więc kolb nie miałem. Zamiast jednego pomidora dałem też całą puszkę krojonych. Dorzuciłem też marchewkę bo mi starzała się w lodówce.
Muszę powiedzieć, że sok z cytryny czy limonki to bardzo ważny dodatek do tej zupy i bez czegoś kwaśnego nie smakuje tak dobrze. Mam prawie
jaa, kocham wszystko z kapustą i grzybami, pierogi, bigos. a na to bym nie wpadła :D
@serioserio: też bym nie wpadł ale niebieski zobaczył, że mamy papier ryżowy i się spytał czy by w tym nie można zrobić. po pierwszej odpowiedzi "nie" stwierdziłem, że jednak "dlaczego by nie"
@6c6f67696e: no to źle ci się wydaje. W języku polskim mamy tylko sajgonki. Spring rolls to nazwa angielska, używana przez językowych ignorantów. Sajgonki mogą być surowe lub smażone. Po wietnamsku potrawa również ma jedną nazwę.
@neib1: półbadziewie z marketu, jak się wybierze bardziej czerwone i mniejsze to potem da się z czymś zjeść (ale do zjedzenia solo to się tak średnio nadają)
Kiedy chcesz sobie zrobić azjatyckie noodle ale jesteś zbyt leniwy żeby robić do nich jakiś sos... więc jesz je z resztkami kremu z buraków i soczewicy dx
#vegan2019 #wegetarianizm #weganizm #gotujzwykopem
źródło: comment_EIwX8jxrzEbfqY451pkUAkwAI6ebYCQG.jpg
Pobierz