Wielki problem ukisić trochę kapusty... Szatkujesz 2-3 główki kapusty, załatwiasz garnek( najlepiej kamionka) wsypujesz trochę kapusty, zasalasz, gnieciesz, podsypujesz startą marchewką, gnieciesz, znów kapustę, sól, marchewka i robisz tak aż zapełnisz całą beczkę, odstawiasz i po 2 tygodniach masz tyle kiszonej kapusty, że starczy Ci do następnego kiszenia...
Niby racja, ale jeżeli autor chce być naprawdę konsekwentny, to powinien sobie zawiesić ostrzeżenie naprzeciw łóżka- w końcu śmierć jest konsekwencją życia ;-P
Nie od dziś wiadomo, że w sklepach nie ma naturalnych produktów a jedzenie składa się z nie wiadomo jakich chemicznych gówien. Przestałem już się tym przejmować
Karmią nas coraz większym syfem. Niestety. Mięso i wędliny to bardziej woda i spulchniacze, w chlebach coraz więcej chemii i powietrza,sery żółte coraz mniej mleka mają. Niby mamy wybór i możemy sami sobie sobie robić wędliny,sery czy chlebki ale kto ma na to czas w dzisiejszych czasach? Jesteśmy skazani na ten syf ze sklepów.
@Bukuria: eeetam, co za bzdura. Domowe jedzenie to minimalnie większy wysiłek niż zakup gotowego. Przykład:
- zamiast wędliny, w tym samym sklepie mięsnym kupujesz kawał mięsa np. szynki i pieczesz go w domu. To nie jest żaden wysiłek, czasu prawie nie zajmuje, a masz zdrową, naturalną wędlinę. Bo przecież jak to się piecze to nie musisz pilnować piekarnika.
- pieczenie chleba to pikuś - ja regularnie robię sobie taki na zakwasie.
@Bukuria: ale kto ma na to czas w dzisiejszych czasach
Na Wykop masz czas? Sądząc po rankingu masz. Tym bardziej powinnaś mieć czas żeby móc sobie przygotowywać fajne jedzenie unikając syfu w postaci wysoko przetworzonych potraw. Tym bardziej, że to wcale dużo czasu nie zajmuje.
Wydaje mi się, że to, co pisze autor to nie do końca prawda - z krótkiego rekonesansu (i doświadczenia) wynika, że np.ogórki kwaszone i kiszone to to samo, octu i cukru używa się do produkcji ogórków konserwowych (korniszonów). Co do kapusty nie jestem pewien, ale
np.kapusta kwaszona
Wydaje się więc, że choć jak zwykle producenci próbują kombinować, to sama zasada pozostała w miarę czytelna i zgodziłbym się tutaj z definicją PWN.
Hity
tygodnia
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Komentarze (16)
najlepsze
- zamiast wędliny, w tym samym sklepie mięsnym kupujesz kawał mięsa np. szynki i pieczesz go w domu. To nie jest żaden wysiłek, czasu prawie nie zajmuje, a masz zdrową, naturalną wędlinę. Bo przecież jak to się piecze to nie musisz pilnować piekarnika.
- pieczenie chleba to pikuś - ja regularnie robię sobie taki na zakwasie.
Na Wykop masz czas? Sądząc po rankingu masz. Tym bardziej powinnaś mieć czas żeby móc sobie przygotowywać fajne jedzenie unikając syfu w postaci wysoko przetworzonych potraw. Tym bardziej, że to wcale dużo czasu nie zajmuje.
edit: i juz mi tu wszystko jedna czy kiszoną, czy kwaszoną, ale o polskim smaku
Komentarz usunięty przez moderatora
np.kapusta kwaszona
Wydaje się więc, że choć jak zwykle producenci próbują kombinować, to sama zasada pozostała w miarę czytelna i zgodziłbym się tutaj z definicją PWN.