Zła dieta przyczyną 70% przypadków cukrzycy typu 2.

Nieodpowiednia dieta była przyczyną 14,1 milionów zachorowań na cukrzycę typu 2. w 2018 roku. Na podstawie stworzonego przez siebie modelu dotyczącego zwyczajów dietetycznych mieszkańców 184 krajów, uczeni uznali, że złe odżywianie się odpowiada za 70% nowych przypadków.

- #
- #
- #
- #
- #
- 246
Komentarze (246)
najlepsze
@adachowiczow: co? Chcesz powiedzieć, ze nie trzeba ich liczyć, zeby schudnąc?
Dlatego też media publiczne, rząd ani lekarzy nic z tym nie robią, mając ten problem w dupie, bo rozwiązywanie takich problemów nie wygrywa wyborów.
@bregath: kłamstwo albo niewiedza. Przez lata standardowym zaleceniem w takich przypadkach była właśnie najpierw zmiana diety przez pacjenta a dopiero później leki. Tak, taki pacjent otrzymywał też za darmo książeczkę/broszurkę z przykładowymi dietami i omówieniem. Dlaczego zostało to zmienione? Bo ludzie mieli głęboko w dupie zmianę przyzwyczajeń, chcieli tabletki i "spokój".
Nie, lekarz to nie mamusia żeby dorosłego chłopa pilnować
@bregath: no to właśnie napisałem, że systemowe zmiany były w drugim kierunku, bo ludzie nie chcieli się stosować do zaleceń.
Wszystkiemu winne są węglowodany i wyrzuty insuliny. Jak się przestanie jeść pieczywko, słodycze i cukier a zacznie jeść dużo białka i nie bać się tłuszczu to dzieje się magia.
Kolejna sprawa, że wmowiono nam że należy jeść 24/7,
1) etykiety. Każdy produkt powinien informować dokładnie co zawiera. Jak dostaję produkt, który nie zawiera cukru, a w składzie substancje słodzące
2) pestycydy, roundap i reszta gówna. Dopuszczane są do obrotu produkty zawierajace szkodliwe substancje. Badanie na poziom glifosatu w organizmie, nie bez przyczyny, kosztuje 500-1000zł. Kogo na to stać? Bo przecież
1. etykiety sa i jest tam napisane wszytsko, problemem jest bark edukacji, ludzie ogladaja etykiety z przodu, ktora jest reklamom ale juz czytac skladu i tabelek z macro juz sie nie chce.
3. uzywanie slowa chemia jako straszaka jest slabe, chemia jest wszedzie, w natutalnym jablku czy banananie, wazne jest aby wyleminowac szkodliwe skladniki - co do konca jest niemozwlie, jezeli chcemy miec produkty co maja dluga date waznosci.
lekarze