@Neobychno: Normalnie męty przesuwają się poza pole widzenia a mózg uczy się je ignorować. Ja zauważyłem, że jedynie kiedy bardzo mocno je widzę to gdy przypatruje się w bezchmurne niebo jakby niebieski kolor je wywabiał.
Mam to gunwo w oku, z roku na rok coraz więcej. Generalnie operacja grozi ryzykiem uszkodzenia wzroku więc puki nie jest to mocno przeszkadzające staram się do tego przyzwyczaić. Najgorzej pracować na dwóch monitorach, bo przy przeskakiwaniu okiem z jednego na drugi widzi się zlagowane przesuwające się plamki
i po co ten wykop, mam to od kilkunastu lat i zapomniałem o nich a teraz mi ten wykop o tym przypomniał i znów mnie będą #!$%@?*ać. A tak poza tym że je widzę najbardziej na tle błękitnego nieba i białych ścian to jeszcze nasilają mi się na kacu i w pochmurną pogodę.
@raffz: @Wormditt: @aktualnosci1: nawet był kilka lat temu na wykopie jakiś wpis, w którym ktoś opisywał swoje próby. Zachęcony tym i kilkoma artykułami w prasie naukowej też spróbowałem i faktycznie to pomaga na męty ciała szklistego, ale są pewne konsekwencje.
Generalnie nie chodzi o samego ananasa, ale proteazy (enzymy proteolityczne), które zawiera w dużych ilościach ananas (bromelaina) czy np. papaja (papaina). Rozkładają one wiązania peptydowe. A męty to właściwe takie pozostałości po przemianach białek utrzymujących żelowatość ciała szklistego.
Sęk w tym, że nie jest dostatecznie znany mechanizm jak te proteazy wpływają na oko. Wiadomo, że jedzenie proteaz w ananasie powoduje przenikanie ich do pływów ustrojowych i co prawda w niewielkim stopniu i bardzo powoli, ale także do wnętrza oka. Spowodować to może rozpuszczanie męt, ale jednocześnie są podejrzenia że
Komentarze (119)
najlepsze
Nie polecam na NFZ
Spokojnie, to tylko awaria. Wszyscy tak mamy, ale wkrótce minie.
Doraźnie wyłącz telewizor.
@youmimicanski: skonsultuj się z dr Wrońskim ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://visionsource-meadville.com/2021/07/02/eye-floaters-and-pineapple-a-curious-connection
https://www.youtube.com/watch?v=I7DM5hb5rC4&ab_channel=GemilyMez
Generalnie nie chodzi o samego ananasa, ale proteazy (enzymy proteolityczne), które zawiera w dużych ilościach ananas (bromelaina) czy np. papaja (papaina). Rozkładają one wiązania peptydowe. A męty to właściwe takie pozostałości po przemianach białek utrzymujących żelowatość ciała szklistego.
Sęk w tym, że nie jest dostatecznie znany mechanizm jak te proteazy wpływają na oko. Wiadomo, że jedzenie proteaz w ananasie powoduje przenikanie ich do pływów ustrojowych i co prawda w niewielkim stopniu i bardzo powoli, ale także do wnętrza oka. Spowodować to może rozpuszczanie męt, ale jednocześnie są podejrzenia że