Stilgar człowiek znający się na nożach xD czego on nie recenzował na swoim kanale. Właśnie z miesiąc temu usunąłem subskrypcję tego jego kanału mimo, że prawie nie korzystam z YT.
Może polecicie jakieś ostrzałki/osełki/kamienie do w miarę wygodnego codziennego użytku? A przy okazji, są jakieś dobre sposoby ostrzenia noży ceramicznych?
@eintopf: Z ostrzałek do noży z normalnych stali nierdzewnych spotykanych w przeciętnej kuchni ja polecam Spyderco Triangle. Używam tego od lat z 2 podstawowymi kamieniami: brązowe i białe (IMHO diamenty za drogie). Do ostrzenia noży ceramicznych używa się osełek diamentowych. Kiedyś w Lidlu były takie z 3 gradacjami (żółta, czerwona, niebieska). Jak ktoś ma więcej pieniędzy, to może kupić kamień z diamentem firmy DMT.
Każdy użytkownik noża się na nich zna a każdy ich użytkuje. Nie potrzebuję do własnych opinii słuchania kogoś co niby się zna lepiej. Każdy to widzi czy nuż tnie, tępi się czy łamie samemu. Dobrze nagrywać aby piętnowąć ewnetualne gówna.
A tak BTW to jakie noże do kuchni? Żaden ze mnie sushi master, ani Gessler, ale tę kiełbaskę na grilla, czy świeży chlebek, latosi pomidorek chciałbym pokroić... Na pewno nie chcę tego shitu Fiskarsa (linia z czarno-pomarańczową rękojeścią), bo tam ostrze w rękojeść wchodzi na 1cm... Victorinox?
@Zbyszek_Kudriawcew: Victorinox Fibrox szefa kuchni 19-20cm, nóż do pomidorów i kiełbasy tzw pikutek i obieraczka do pomidorów + jakas stalka do podostrzania szefa kuchni.
Komentarze (215)
najlepsze
Te noże będą miały tą samą ostrość nawet za pół wieku.
Do ostrzenia noży ceramicznych używa się osełek diamentowych. Kiedyś w Lidlu były takie z 3 gradacjami (żółta, czerwona, niebieska). Jak ktoś ma więcej pieniędzy, to może kupić kamień z diamentem firmy DMT.