Dlaczego chleb nie smakuje jak dawniej - i już nigdy nie będzie
Dlaczego chleb i ogólnie pieczywo w obecnych czasach ma zupełnie inny smak niż kilkanaście lat temu. To nie wynika z rodzajów składników - mogą być rodzajowo takie same a smak i tak będzie inny. Zmieniło się bardzo wiele z małą teorią spiskową...
rafallubonski z- #
- #
- #
- #
- #
- 110
Komentarze (110)
najlepsze
1. Tak, zboża są krzyżówane, by uzyskać lepsze odmiany. Tylko że nie dzieje się to od 2000 roku, a od 10 000 lat.
I dotyczy to nie tylko zbóż, ale wszystkich roślin jadalnych.
Oczywiście - przemysłowa uprawa roślin ma wpływ na smak, ale nie w taki spiskowy sposób, jak
jeśli gotuję na suche - to używam przez dwa- trzy dni. Natomiast chleb pieką z reguły raz na dwa tygodnie z 0,8 kg żytniej razowej i 0,5 pszennej i siemienia. Dodatek siemienia powoduje że jest jadalny nawet po 2 tygodniach. Onegdaj schudłem ok 10 kg, ale zaraza i brak ruchu ostatnio trochę to niweluje. Ta dieta ogranicza
Samo założenie że "kiedyś to było" jest błędne, bo dawne pieczywo było znacznie cześciej podrabiane, nawet z użyciem TRUJĄCYCH dodatków.
Zboża nikt nie "dosusza" pryskają. Samo sugerowanie tego dyskredytuje cały ten materiał.
Ten tekst o tym jak to kiedyś zboża długo się na polu trzymało żeby go "słoneczko pieściło".
Nosz #!$%@?. Tak, kiedyś zboża na polu dłużej stały jak pogoda nie pasowała. W kłosie porastały,
@graf_zero: "Nikt" może okazać się - szczególnie w przypadku zbóż spoza UE - zbyt kategoryczne:
https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/glifosat-do-desykacji,51782.html
https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/desykacja-zboz-kiedy-jest-konieczna,51710.html
Bo rozumiem, że o problemie z glifosatem w kaszach, to też nie słyszałeś?
@graf_zero: To co napisałeś to nieprawda czyli zgodnie z twoim myśleniem powinniśmy zdyskredytować cały twój komentarz( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wykopek @gzkk już wyjaśnił a ja jeszcze dodam, że można też zboże suszyć po zbiorze, gdy ma dużą wilgotność i planujemy je magazynować.
Piekarnia Podpora
42 657 21 82
https://maps.app.goo.gl/ogJVjBrEgDeQxUck9
Chleb w bierze jest ich pozbawiony i częste częściowo na zakwasie. Wszyscy którzy uważają, że etykiety kłamią niech walna się w łeb.
Emulgatory są w Lidlu i to czuć nawet, ale jest powszechna alternatywa.
Pamiętam ten smak do dzisiaj i niestety, nigdzie nie mogę trafić na podobny.
W każdej piekarni kuszą plakaty "na zakwasie" "chleb jak dawniej" ale to bzdura.
Raz mi się udało podobny w smaku kupić w
@krak: Nie (lub nie zawsze). W przypadku chleba piekarnie rzeczywiście zmieniły skład stosując powszechnie tzw. "polepszacze". W moim mieście jedna z tradycyjnych piekarni (takich, w których kupowali chleb jeszcze moi dziadkowie), szczycąca się dbałością o rzemiosło została powołana przez Urząd Miejski do przygotowania polepszacza, który nadałby ich pieczywu regionalnego, niepowtarzalnego smaku. Tak że ten... polepszacze ponad wszystko. Bo po co się męczyć.
Ze
Choć może źle się wyraziłem. Oczywiście że istnieje pieczywo którego się nie da jeść i jest to wina procesu technologicznego. Ale będąc świadomym konsumentem, jesteś w stanie jeść bardzo dobre produkty, które smakiem nie będą odbiegały od tych 'kiedyś'.
Przecież obecnie jest taki wybór, że na pewno ktoś znajdzie dla siebie odpowiedni i na pewno będzie smaczniejszy niż chleb sprzed dwudziestu lat po 1 zł za bochenek.
Boomersi i ich ten wyimaginowany lepszy świat kiedyś.
42 657 21 82
https://maps.app.goo.gl/ogJVjBrEgDeQxUck9
Chlip :(
Teraz już nie ma czasów
Ma grubą skórkę, jest wilgotny i długo jest "świeży" do tego jest bardzo zapychający. Taki jak uwielbiam.
Poza tym zboże same w sobie jest teorią spiskową, i jego "zdrowotne" właściwości.
@DetektywColumbo: Amarantus nie jest pszenicą. Ba jest bardzo daleki od pszenicy, bo pszenica to liliopodobne, a amarantus to goździkopodobne.