Dlaczego chleb nie smakuje jak dawniej - i już nigdy nie będzie
Dlaczego chleb i ogólnie pieczywo w obecnych czasach ma zupełnie inny smak niż kilkanaście lat temu. To nie wynika z rodzajów składników - mogą być rodzajowo takie same a smak i tak będzie inny. Zmieniło się bardzo wiele z małą teorią spiskową...
rafallubonski z- #
- #
- #
- #
- #
- 110
Komentarze (110)
najlepsze
Chleb w bierze jest ich pozbawiony i częste częściowo na zakwasie. Wszyscy którzy uważają, że etykiety kłamią niech walna się w łeb.
Emulgatory są w Lidlu i to czuć nawet, ale jest powszechna alternatywa.
Pamiętam ten smak do dzisiaj i niestety, nigdzie nie mogę trafić na podobny.
W każdej piekarni kuszą plakaty "na zakwasie" "chleb jak dawniej" ale to bzdura.
Raz mi się udało podobny w smaku kupić w
@krak: Nie (lub nie zawsze). W przypadku chleba piekarnie rzeczywiście zmieniły skład stosując powszechnie tzw. "polepszacze". W moim mieście jedna z tradycyjnych piekarni (takich, w których kupowali chleb jeszcze moi dziadkowie), szczycąca się dbałością o rzemiosło została powołana przez Urząd Miejski do przygotowania polepszacza, który nadałby ich pieczywu regionalnego, niepowtarzalnego smaku. Tak że ten... polepszacze ponad wszystko. Bo po co się męczyć.
Ze
Choć może źle się wyraziłem. Oczywiście że istnieje pieczywo którego się nie da jeść i jest to wina procesu technologicznego. Ale będąc świadomym konsumentem, jesteś w stanie jeść bardzo dobre produkty, które smakiem nie będą odbiegały od tych 'kiedyś'.