TLDR: W nienaruszonym ząbku znajdują się dwie cząstki układanki, które muszą się spotkać, aby allicyna powstała: jest to allina (fragment białkowy) oraz allinaza (enzym, który pod wpływem wysokiej temperatury ulega destrukcji). Dopiero gdy pokroimy surowy czosnek – albo zaczniemy go gryźć – składniki połączą się i doprowadzą do powstania pożądanej allicyny.
Reakcja trwa około 10 minut i tyle właśnie należy poczekać, zanim zaczniemy podgrzewać czosnek. W wysokiej temperaturze niezbędny enzym ulega zniszczeniu,
Bardzo ciekawa informacja. Od lat dodaję czosnek do różnych potraw z uwagi na jego walory smakowe jak i zdrowotne. Nie miałem pojęcia, że po posiekaniu trzeba odczekać ᶘᵒᴥᵒᶅ Wykop!
Czosnek jest również naturalnym środkiem przeciwpasożytniczym. Można stosować go doustnie, ale także w wypadku owsików – w postaci lewatywy (3 ząbki czosnku na szklankę wody, odstawić na 2 godziny, przecedzić i… zapodać).
Komentarze (12)
najlepsze
W nienaruszonym ząbku znajdują się dwie cząstki układanki, które muszą się spotkać, aby allicyna powstała: jest to allina (fragment białkowy) oraz allinaza (enzym, który pod wpływem wysokiej temperatury ulega destrukcji). Dopiero gdy pokroimy surowy czosnek – albo zaczniemy go gryźć – składniki połączą się i doprowadzą do powstania pożądanej allicyny.
Reakcja trwa około 10 minut i tyle właśnie należy poczekać, zanim zaczniemy podgrzewać czosnek. W wysokiej temperaturze niezbędny enzym ulega zniszczeniu,
A no tak... mój błąd.
Wykop!
nie bedzie od tego d*pa piekla?