Wart miliardy dolarów rocznie toksyczny składnik naszej diety
Półgodzinny anglojęzyczny dokument o skutkach zastąpienia tłuszczów zwierzęcych tłuszczami roślinnymi w naszych dietach. Wzrost spożycia tłuszczy wielonienasyconych niszczy ATP w naszych organizmach, oraz koreluje ze wzrostem ilości przypadków otyłości, cukrzycy, choroby alzheimera i chorób serca.
frutson z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 174
- Odpowiedz
Komentarze (174)
najlepsze
Nawet woda...
Pijte vodu, pijte pitnou vodu, pijte vodu, a nepijte rum!
https://www.youtube.com/watch?v=Ukdnh7ZgzeM
A
@graf_zero: W amerykańskiej diecie używa się tłuszczy głównie rafinowanych, które zawierają od #!$%@? tłuszczy trans. I owszem nadmiar tłuszczy omega szkodzi, dlatego w diecie opartej na piramidzie żywieniowej nie ma ich dużo. Kuchnia Amerykańska, zwłaszcza ta silnie uprzemysłowiona jest bardzo tłusta, stąd problemy z nadmiarem omega. Gdyby odżywiali się w zbilansowany sposób, to nie byłoby problemu, prawda?
Masz rację, po prostu zastosowałem skrót myślowy. Amerykanie praktycznie wszystko smażą, więc dla mnie jedno łączy się z drugim, mea culpa.
Rozwiniesz? I czy są stosowane powszechnie, czy to po prostu nowinki. Bo wiesz, każda nowinka, której wdrożenie kosztuje kasę najczęściej nowinką pozostaje.
@graf_zero:
@deletenomads: Warzywa raczej nie, ale owoce mają w sobie bardzo dużo cukru, więc tutaj już trzeba być ostrożnym ze spożyciem. Zwłaszcza w przypadku soków owocowych, gdzie super zdrowy sok jabłkowy ma tyle samo cukru co coca cola.
@FutureFewtch:
Naturalny sok = cocacola. A nawet gorzej trochę, bo ma więcej frutozy.
sacharoza to jest cukier. Syrop glukozowo-frutkozowy to jest TAKI SAM cukier. Miód to jest taki sam cukier.
Mieszanka fruktozy i glukozy wystąpujaca w owocach TO JEST TAKI SAM cukier.
Natomiast CAŁE owoce się bronią dość dużą zawartością błonnika. który nieco spowalnia proces przyswajania
Liczba kalorii w diecie się nie zmieniła, co więc się zmieniło?
Ano zmieniło się odczuwanie głodu. rafinowane tłuszcze roślinne zakłócają
@LuznyJohn: Użycie na masową skalę syropu glukozowo-fruktozowego gdzieś od lat 70., bardziej siedzący tryb życia, czy wreszcie po prostu masowo konsumpcja wysoko przetworzonej żywności to pikuś.
Największym problemem jest przerzucenie się ze smalcu na olej rzepakowy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://www.youtube.com/watch?v=pIRurLnQ8oo