Kolejny przepis, tym razem rozszerzona wersja jajecznicy (dla 2 osób, czas przygotowania 15 minut:)<br />Zaczynamy:<br />KROK 1 "zakupy''<br />5-6 jajek (najlepiej od szczęśliwych kur, wiem , że drogie, ale kurki biegają i mają dzióbki i jedzą sobie robaczki...tak, JESTEM dziewczyną ;)<br />1 cebula<br />1 ząbek czosnku<br />200 g sera (ser! nie WYRÓB SEROPODOBNY!) ser "tarkujemy" (jeśli nie posiadamy tarki to kroimy na cienkie plasterki, tak by łatwo się stopiły)<br />100g keczupu (około pół słoiczka włocławka, czy pikantny czy łagodny zależy od upodobań:)<br />Nie potrzebujemy soli/pieprzu i takich tam innych:)<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/4_x5ujNTxMe4FRA8OW55DQ10CTxpS2eA2E,wat600.jpg?author=zielonygroszek&auth=2bf360fd2852ef473ce5c6bfcf93a5ca)
<br /><br />KROK 2 "robimy jajecznicę"<br />Cebulę i czosnek kroimy w kostkę lub coś zbliżonego do kostki, wrzucamy na patelnię, smażymy na oleju 4 minut (by cebula była złota i miękka) <br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/5_x5ujNTxMe4FRA8OW55DQ10CTxpS2eA2E,wat600.jpg?author=zielonygroszek&auth=2bf360fd2852ef473ce5c6bfcf93a5ca)
<br />Dodajemy keczup (wtedy zaczyn nam strzelać, ale to normalne) i smażymy 3 minuty mieszając.<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/6_x5ujNTxMe4FRA8OW55DQ10CTxpS2eA2E,wat600.jpg?author=zielonygroszek&auth=2bf360fd2852ef473ce5c6bfcf93a5ca)
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/7_x5ujNTxMe4FRA8OW55DQ10CTxpS2eA2E,wat600.jpg?author=zielonygroszek&auth=2bf360fd2852ef473ce5c6bfcf93a5ca)
<br />Zmniejszamy ogień i wbijamy jajka.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/8_x5ujNTxMe4FRA8OW55DQ10CTxpS2eA2E,wat600.jpg?author=zielonygroszek&auth=2bf360fd2852ef473ce5c6bfcf93a5ca)
<br />Mieszamy aż zetnie się białko.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/9_x5ujNTxMe4FRA8OW55DQ10CTxpS2eA2E,wat600.jpg?author=zielonygroszek&auth=2bf360fd2852ef473ce5c6bfcf93a5ca)
<br />Jak juz się zetnie wrzucamy ser:)<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/10_x5ujNTxMe4FRA8OW55DQ10CTxpS2eA2E,wat600.jpg?author=zielonygroszek&auth=2bf360fd2852ef473ce5c6bfcf93a5ca)
<br />Mieszkamy aż się rozpuści i będzie się ciągnął.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/11_x5ujNTxMe4FRA8OW55DQ10CTxpS2eA2E,wat600.jpg?author=zielonygroszek&auth=2bf360fd2852ef473ce5c6bfcf93a5ca)
<br />i podajemy:)
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/12_x5ujNTxMe4FRA8OW55DQ10CTxpS2eA2E,wat600.jpg?author=zielonygroszek&auth=2bf360fd2852ef473ce5c6bfcf93a5ca)
<br />smacznego:)<br /><br />(następna odsłona mojego gotowania będzie z mięsem i piwem;)
Komentarze (180)
najlepsze
Ser traci smak przy topieniu i wcinamy w sumie kupę bezsmakowego tłuszczu.
Czekolada katuje trzustkę?
Ale ketchup do jajecznicy? W sumie co kto lubi, imho smaczniejsze z prawdziwymi (więc w zimie odpada) pomidorami wrzuconymi pod koniec smażenia.
tu brakuje mięsa(lub nawet wyrobu mięsopobobnego - dla smaku
zawsze sobie robię podobną jajecznicę, tyle, że ketchup dodaje dopiero po usmażeniu - na talerz.
cebule, smażę z mięsem, lub "mięsem"(typu serdelek), w tym czasie wbijam jajk(o/a) do kubka, solę i szybko je "wymieszuje" potem polewam tym jajkiem cebule z mięsem, lub "mięsem", które jest na patelni i smażę - nie do całkowitego ścięcia jajka. potem na talerz i dodaję ketchup -