Kolejny przepis, tym razem rozszerzona wersja jajecznicy (dla 2 osób, czas przygotowania 15 minut:)<br />Zaczynamy:<br />KROK 1 "zakupy''<br />5-6 jajek (najlepiej od szczęśliwych kur, wiem , że drogie, ale kurki biegają i mają dzióbki i jedzą sobie robaczki...tak, JESTEM dziewczyną ;)<br />1 cebula<br />1 ząbek czosnku<br />200 g sera (ser! nie WYRÓB SEROPODOBNY!) ser "tarkujemy" (jeśli nie posiadamy tarki to kroimy na cienkie plasterki, tak by łatwo się stopiły)<br />100g keczupu (około pół słoiczka włocławka, czy pikantny czy łagodny zależy od upodobań:)<br />Nie potrzebujemy soli/pieprzu i takich tam innych:)<br />
<br /><br />KROK 2 "robimy jajecznicę"<br />Cebulę i czosnek kroimy w kostkę lub coś zbliżonego do kostki, wrzucamy na patelnię, smażymy na oleju 4 minut (by cebula była złota i miękka) <br />
<br />Dodajemy keczup (wtedy zaczyn nam strzelać, ale to normalne) i smażymy 3 minuty mieszając.<br />
<br />Zmniejszamy ogień i wbijamy jajka.
<br />Mieszamy aż zetnie się białko.
<br />Jak juz się zetnie wrzucamy ser:)<br />
<br />Mieszkamy aż się rozpuści i będzie się ciągnął.
<br />i podajemy:)
<br />smacznego:)<br /><br />(następna odsłona mojego gotowania będzie z mięsem i piwem;)
Komentarze (180)
najlepsze
jajecznice robilem w roznych kombinacjach, ale z ketchupem jeszcze nie. Zjesc sie pewnie da, ale ciekawe jak ze smakiem.
No i te 200g sera i jeszcze ma byc porzadny ser. Przeciez to bedzie conajmniej 3.5-4zl za sam ser.
a z ketchupem b dobre to jest, teraz nie wyobrażam sobie jeść jajecznicy bez keczupa i cebuli...
Żeby uzyskać lepszy smak jajecznicy staraj się rozbić żółtka dopiero jak zetnie się białko. lub sukcesywnie powoli rozbijać jedno żółtko co chwile mieszając.
Keczupu można zastąpić koncentratem pomidorowym w mniejszej ilości, ale wtedy trzeba doprawić.
Potrawę można wzbogacić o jakieś mięsko lub wędlinę tylko trzeba ją podsmażyć przed cebulą.
Warto doprawić na sam koniec małą ilością pietruszki.
moze sie zdziwisz, ale w ten sposob powstaja sosy do makaronu, ale takze cista, nawet torty! ;)
Bardziej mi podchodzi spaghetti chyba bardziej "studenckie".
Cebulę podsmażamy. Dodajemy ugotowane spaghetti + z 2łyżki koncentratu. Do smaku przyprawy + jakaś vegeta albo inny nośnik glutaminianu sodu :)
W wersji deluxe można na koniec wbić jajko
wyglada strasznie!
keczup to paskudztwo z cukrem. jak mozna to mieszac z jajecznica?!?
i jakim cudem po 4 minutach cebula zmieknie i bedzie szklista?? NIEMOZLIWE.
bleeee....