Jak zrobić w domu PIZZĘ lepszą niż z większości pizzerii?
Kilka lat temu na mirko opublikowałem przepis na ciasto do pizzy o tym samym tytule. Przepis dał początek tagu #kuchniamg78 i stał się jednym z moich najpopularniejszych przepisów. Teraz prezentuje Wam poprawioną jego wersję, dzięki której pizza w domu będzie jeszcze lepsza!
MG78 z- #
- #
- #
- 392
- Odpowiedz
Komentarze (392)
najlepsze
1) zamiast kamienia szamotowego polecam "kamien" stalowy ( ok 1cm grubosci ), spod pizzy wchydzi lepszy niz na kamieniu gdyz te stalowe bydle przewodnosc cieplna ma nieporownywalna + nie trzeba odczekiwac tyle miedzy 1 a druga pizza.
2) co do rozgrzewania kamienia - na ten czas dajemy go na najwyzsza mozliwa poolke, czas wygrzewania +/- 1h
3)
Szybko się nagrzewa,na starej amice o maksymalnej temp 250 C osiąga temp około 290 C i w zupełności wystarczy do wypieczonego spodu i nie trzeba odstawiać żadnych fikołków z uchylaniem drzwiczek piekarnika itd. Łatwiej się czyści i jest praktycznie niezniszczalny :)
Ja akurat posiadam 0,6 cm zwykła stal węglowa i z tego co czytałem na bakingsteel
A co do grzałki to też niekoniecznie... mój się dogrzewa do 300 stopni i pizza na raz wychodzi idealna.
Taka pizza nie jest lepsza tylko inna, sam mam w mieście kilka knajpek z pizzą i najbardziej śmieszą mnie opinie w necie.
Nie ma czegoś takiego jak uniwersalna jedna najlepsza pizza.
Taka domowa pizza z keczupem i zwykłą goudą na grubszym cieście i dużą ilością warzyw ma też swój urok.
Ogólnie
I o ile w przypadku kawy, stary włoski przepis odszedł do lamusa (całkowita zmiana światowych trendów w wypalaniu kawy), tak pizza jest tak banalną potrawą, że ciągle
@wonsztibijski: Liczba mnoga – „restauracjE”.