@batnam: Przecież nie trzeba wychodzić z piwnicy, żeby taki bajer kupić. BTW: Większość robi w zwykłych piekarnikach albo odgrzewa mrożonki i się dziwi, że nie ten smak #pdk
Uhuhuhuu. Tyle osób może w domu skorzystać ze specjalnego pieca... ( ͡º͜ʖ͡º)
@batnam: No to trzeba sobie kupić... Jak się ma zajawkę na pizze to nie jest to jakiś duży wydatek, jak się nie ma zajawki to lepiej kupić placek w tekturowym pudełku :-/
Życiem trzeba się cieszyć, zarabia się kasę po to żeby ją wydawać na przyjemności a nie #!$%@?ć na głupoty ;-)
@kwanty: na tym g3ferrari to takiej pizzy nigdy nie zrobisz, bliżej tej pizzy do pizzy z piekarnika będzie niż tej ze znaleziska oczywiście mówię o wersji sklepowej, a nie różnych modyfikacjach, które mogą znacznie podnieść temperaturę swoją drogą ładnie te piecyki podrożały, pamiętam jak latały poniżej 400 zł na promocjach, a normalna to 450 zł, a teraz powyżej 600 zł i ludzie kupują...
Czytam komentarze powyżej i widzę, że pizza MUSI być wypiekana w piecu o temp. przynajmniej 1400 stopni, w piecu zasilanym rozszczepieniem atomu, pieczona dokładnie przez 21,37 sekundy, wyrobiona przez prawdziwego włocha, posmarowana sosem na bazie prawdziwego włoskiego gluta z nosa. W przeciwnym wypadku będziemy jeść "ulep z piekarnika", porównywany do mrożonki, a jak się nie ma zajawki na pizzę i pieca rozszczepiającego atomy, to lepiej nie robić pizzy wcale tylko kupić "placka
@Tosh: tak jak piszesz XD Tak się składa, że mam włoską rodzinę, i gdy nas odwiedzają, wujek robi pizzę dla moich dzieciaków w ZWYKŁYM piekarniku, na ZWYKŁEJ mące, którą znajdzie w naszej kuchni. Jeszcze kilka lat temu piekł ją w prostokątnej formie na drożdżowa, bo nie mieliśmy okrągłej blachy. Faktycznie trochę bawi się przy cieście jeśli chodzi o fermentację/dojrzewanie, ale nie trwa to ileś dni! Ciasto robi rano, wieczorem pizza wjeżdża
Można kupić G3 Ferrari za jakieś 500zł albo poszukać używanego za jakieś 200-300zł. No ewentualnie poszukać klona tego piecyka, ja kupiłem Bestrona za 70zł. Przenieść grzałkę z dołu na górę żeby były dwie na górze. Przestawić termostat śrubokrętem i potrenować trochę z wyrobem ciasta i mamy taką pitce w domku.
Piecyk Optima Electra Pizza Express Napoli domyślnie ma 450'C i też daje radę (kosztuje ok 600 zł). Sam mam stary G3 Ferrari (400'C) bez modyfikacji i pomimo dłuższego czasu wypiekania wszystko opiera się na odpowiedniej hydratacji ciasta i fermentacji w niskiej temp. (min. 1 dzień). P.S. W stockowych piecykach "placka" wrzucamy kiedy grzałka się grzeje a nie jak termostat zgaśnie (wtedy należy piecyk otworzyć, bo grzałka znowu zacz3ła grzać). Pozdrawiam wszystkich domowych
@ojciec: Moim zdaniem, różnica jest bardzo duża (krótki czas pieczenia i odpowiednia temp.). Znajomi, którzy kupili sobie chwalą. Natomiast jeśli nie jesteś jakimś maniakiem, tańsze wersje też się sprawdzą na początek...
Do neapolitany (dobrze jak by autor znaleziska dodał do tytułu) czyli takiej jak przedstawionej na filmie potrzebny specjalny piec np. taki jak na filmie ew. domowy taki stricte do pizzy z zamykaną pokrywą grzewczą od góry.
Przy wypieku najzwyklejszej klasycznej pizzy używam dociętej na wymiar płyty szamotowej pod rozmiar mojego piekarnika który rozgrzewam około 30-40 minut przed położeniem pizzy. Proces pieczenia w moim przypadku wygląda tak że wrzucam pizzę na kamień i
@s-k-fantasyfactory: żeby to co opisałeś można było podciągnąć pod ciasto do pizzy neapolitańskiej trzeba by było przede wszystkim wyrzucić cukier z przepisu, zmniejszyć ilość drożdży do około 1g/500g mąki i dołożyć fermentację w lodówce przez około 24h.
Neapolitańska pizzą nie można tego nazwać Neapolitańska pizza to tylko MARGHERITTA – sos z pomidorów San Marzano, mozzarella fior di latte, oliwa, bazylia, parmezan lub Marinara bez sera
Ile dojrzewa ciasto?( ͡°͜ʖ͡°) A jaka monka? Typ 00? Polecam gorąco.. z tego co widzę, do wykręcania chyba nie masz spolveriny. Spróbuj, jeśli ja gdzieś znajdziesz. Nada złotych kolorów bokom pizzy :) Heheh, uwaga, Mirek spinacz internetowy aka znawca trochę tematu :D
@ando83: zwykły dzban że mnie, ale trochę się znam:) słyszałem, że ludzie polecają też semolinę, jest tańsza a daje lepszy kolor :) a tak serio to widzę, że to ciasto jest podobne do tego co ja robię. Robisz na suchych drodzach?
Super rośnie. No w zwykłym piekarniku to niestety nieosiągalne. Ale pomaga rozgrzewanie piekarnika z blachą w środku i wrzucenie pizzy w momencie gdy załącza się termostat, żeby cały czas pieczenia był na załączonych grzałkach.
@skrytozgroza: Da się, da, gdy masz uchylone drzwiczki termostat nie sprawdza temperatury. Trzymasz grill od góry, pizzę na najwyższym pułapie, żeby była dosłownie 3-5 cm od grzałek. Wielokrotnie w rodzinnym domu taką pizzę robię i wychodzi identyczna, w 70-90 sekund (grzałka daje około 400-500 stopni bezpośrednio pod nią samą)
*Tylko uwaga na fronty od piekarnika - czasem te kijowej jakości potrafią się... lekko zrumienić :D
A ja ostatnio zamiast robić samemu ciasto, wypróbowałem gotowy spód do pizzy. Taki z marketu zwinięty w rulon jak ciasto francuskie. I powiem wam, że pizza wyszła na nim bardzo dobra. Ciasto cienkie i bardzo smaczne. Coś dla osób, które nie mają czasu na przygotowanie ciasta i nie chcą jeść mrożonej z pudełka.
Komentarze (165)
najlepsze
BTW: Większość robi w zwykłych piekarnikach albo odgrzewa mrożonki i się dziwi, że nie ten smak #pdk
@batnam: No to trzeba sobie kupić... Jak się ma zajawkę na pizze to nie jest to jakiś duży wydatek, jak się nie ma zajawki to lepiej kupić placek w tekturowym pudełku :-/
Życiem trzeba się cieszyć, zarabia się kasę po to żeby ją wydawać na przyjemności a nie #!$%@?ć na głupoty ;-)
Ten
oczywiście mówię o wersji sklepowej, a nie różnych modyfikacjach, które mogą znacznie podnieść temperaturę
swoją drogą ładnie te piecyki podrożały, pamiętam jak latały poniżej 400 zł na promocjach, a normalna to 450 zł, a teraz powyżej 600 zł i ludzie kupują...
Tak się składa, że mam włoską rodzinę, i gdy nas odwiedzają, wujek robi pizzę dla moich dzieciaków w ZWYKŁYM piekarniku, na ZWYKŁEJ mące, którą znajdzie w naszej kuchni. Jeszcze kilka lat temu piekł ją w prostokątnej formie na drożdżowa, bo nie mieliśmy okrągłej blachy.
Faktycznie trochę bawi się przy cieście jeśli chodzi o fermentację/dojrzewanie, ale nie trwa to ileś dni! Ciasto robi rano, wieczorem pizza wjeżdża
@Tosh: Zajebisty wyznacznik, ale plujesz na kogoś wyśmiewając go z wycieczką z wioski xD Niezły z Ciebie głupek.
@basic_error: No i? Mama też gotowała Ci jak Gordon Ramsay czy jadłeś to co było, a i tak było smaczne? Wam ciężko pojąć w życiu,
Czekam na memy #pdk
Piec posiadam od pół roku, aktualnie wolę robić i piec niż jeść ¯_(ツ)_/¯
@ogoneq: mam nadzieje, że niedługo wejdzie ta ustawa... Forum już macie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#pdk
Ja zbieram na EFFEUNO 134HA (wersja 500') ;)
Przy wypieku najzwyklejszej klasycznej pizzy używam dociętej na wymiar płyty szamotowej pod rozmiar mojego piekarnika który rozgrzewam około 30-40 minut przed położeniem pizzy. Proces pieczenia w moim przypadku wygląda tak że wrzucam pizzę na kamień i
W końcu grzeje na jakieś 450-500 stopni.
Komentarz usunięty przez moderatora
A jaka monka? Typ 00? Polecam gorąco.. z tego co widzę, do wykręcania chyba nie masz spolveriny. Spróbuj, jeśli ja gdzieś znajdziesz. Nada złotych kolorów bokom pizzy :)
Heheh, uwaga, Mirek spinacz internetowy aka znawca trochę tematu :D
*Tylko uwaga na fronty od piekarnika - czasem te kijowej jakości potrafią się... lekko zrumienić :D
Wywalona kasa, teraz piekę w podstawkach do pizzy, termoobieg i kufa wychodzi jak z pizzy za rogiem plus wiem z czego i jak mam robione.
Wszystko i tak zależy od ciasta.