Jedz mniej, by dłużej żyć
Niskokaloryczna dieta redukuje stan zapalny, opóźnia występowanie chorób podeszłego wieku i ogólnie przedłuża życie. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Chin sprawdzili, jak to się dzieje na poziomie komórkowym.
erysipelothrix z- #
- #
- #
- #
- 189
Komentarze (189)
najlepsze
@far_away: może to cukrzyca?
Interesuje się buddyzmem. Cała masa mnichów jedząc jeden posiłek dziennie dożywa późnej starości. Fakt, że tu w grę wchodzi jeszcze głęboki mentalny spokój, który bez wątpienia jest równie ważny co najlepsza dieta.
~ZUS
( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■
to jak Ty jesz jakies mieso sery na sniadanie?
@Stingeree: sniadania staram sie nie jesc. Idac do pracy na 6, pierwszy posilek mam gdzies kolo 9-10( gowno prawda z tym ze sniadanie to najwazniejszy posilek). Do pracy biore sporo warzyw(marchew,papryka,mix salat itd), owoce o nizszym indeksie glikemicznym (nie jem bananow i gruszek) do tego białe sery, serek wiejski leci codziennie itd. Obiad to porcja miesa i porcja warzyw. I caly czas woda woda
Komentarz usunięty przez moderatora
W przeciągu 18 lat technologia rozwinęła się na tyle, że wiedza, jaką gromadzimy jest nieporównywalnie większą od wiedzy jaka ludzie gromadzili w minionych WIEKACH. Ale co to ma do tematu? Aby być zdatnymi społecznie, musimy "nadążać" za postępem, aby być przydatnym społecznie, odnajdywać się w społeczeństwie i samorealizować się, aby
Wyszlo ze malpy ktore jadly 80% dziennwej dawki zyly dluzej od malp ktore jadly 110 czy tam 120% porcji.
*przez zużywanie należy rozumieć liczbę podziałów komórkowych (limit Hayflicka), akumulację błędów genetycznych (szybszy metabolizm to też większe zużycie tlenu, a zatem większy stres oksydacyjny (więcej rodników), i większe ryzyko powstawania uszkodzeń DNA, zapaleń itp. (nowotwory)), i tak dalej
@James_Owens: Tylko niewolnik nie rozumie czym jest inwestycja, a jego życiem kieruje "instant gratification".
Tekst zaś jest żałośnie słaby, miesza niską kaloryczność z niską zawartością tłuszczu, a to wszystko na przykładzie gatunku o metabolizmie innym niż ludzki. Szczury to ssaki jak ludzie, tak. Ale podobnie krowy i wilki - a dietę mają skrajnie różną, jeśli chodzi o proporcje makroskładników.
Czy komórki odpornościowe są czymś złym, czy to raczej odpowiedź na stan zapalny? Jakiś Mirek orientuje się w temacie?