KE walczy z plagą chemii w żywność o działaniu genotyksycznym i rakotwórczym
3-MCPD i glicydol to chemiczne zanieczyszczenia mogące wystąpić m.in. w mleku w proszku i mleku w proszku dla niemowląt i małych dzieci, rafinowanym oleju palmowym, chipsach, margarynie, pieczywie cukierniczym i ciastkach, krakersach, pieczywie, prażynkach w tym we frytkach, w sosie sojowym, etc.
ignore48 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 90
Komentarze (90)
najlepsze
Prawdziwy sok szybko się psuje, jest spory problem logistyczny aby go sprzedać w 1 dzień od wyciśnięcia, mało który sklep chce się w to bawić, a jak już ktoś się tego podejmie to nie za darmo. Koszty spore, duże ryzyko.
Płacić extra
SKŁAD: ZIEMNIAKI, OLIWA, SÓL
Poza Polską tego typu przekąski to nic ciężkiego do znalezienia, niestety u nas to rzadkość.
Powinni przede wszystkim ograniczyć poziom zwykłej soli i wzmacniaczy smaku, ani to zdrowe ani dobre.
Po drugie powinny pójść konserwanty, w wędlinach wiadomo, że trzeba używać soli peklującej to każdy ogarnięty wie. Ale po co w np. przetworach mięsnych sterylizowanych konserwanty? Nie wiem.
Niezłe #!$%@?. Kto normalny je codziennie batoniki, chipsy, chrupki? Rozumiem raz na jakiś czas, ale bez przesady.
@Ludvigus: dzieci?