Najlepsze tłuszcze do smażenia okiem analityka. Aktualizacja [Pod Mikroskopem]
Smażenie jest zawsze procesem prowadzącym do powstania szkodliwych związków chemicznych (tlenki, nadtlenki, epoksydy, akroleina, akryloamid), bez względu na czym smażymy i nawet wtedy, gdy do smażenia nie używamy żadnego tłuszczu (reakcja Maillarda, tłuszcz w mięsie, nitrozoaminy
d.....p z- #
- #
- #
- 170
- Odpowiedz
Komentarze (170)
najlepsze
Najlepszy tłuszcz do smażenia powinien:
- trudno ulegać reakcjom utleniania (czyt. zawierać jak najmniej nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT omega-3 i omega-6, przy czym kwasy tłuszczowe omega-9 są bardziej stabilne),
- mieć wysoką temperaturę rozkładu (punkt dymienia),
- być
@Zawrat: Całe życie słyszę że oliwa nie nadaje się do smażenia..
co te polaki xD oliwa jest zawsze z oliwek. jezeli nie jest z oliwek, to nie jest oliwą.
przy okazji, nie przypominam sobie żebym widział rafinowaną oliwę w sklepie, wszędzie extra virgin
@BajongCzesiek: akurat gość od tworzenia etykiet (kłaniam się) ma czasem najmniej do gadania. Ktoś na górze stwierdził, że ma być tak i ma być tak, bez dyskusji. Ale to pierwsza sprawa.
Druga jest taka, że "oliwa z oliwek" to nazwa potoczna. Potoczna na tyle, że nazwanie produktu "olej z oliwek" albo "olej oliwkowy", czy wręcz "oliwa" spowoduje zamieszanie
- czy spełnia normy producenta?
- czy to pełny syntetyk czy tylko wykorzystane syntetyczne bazy?
- czy na pewno 5W40 a nie na przykład 50, bo będę pałował maszynę?
- czy wymieniać co 10 czy może 8k, bo jeździłem ostro?
Jak wybieram olej do smażenia:
- o proszę, to jest olej. Biorę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
wrzucasz wszystkie warzywa i mięsko i idziesz sobie poleżeć a obiad sam się robi
Ze względu na zdrowotną dietę, przerabiałem już kiedyś gotowanie na parze. Są pojedyncze produkty których smak się broni przy parowaniu (niektóre warzywa, mniej szlachetne ryby) ale już mięso, wychodzi suche i niejadalne. Tak, próbowałem różnych gatunków, próbowałem różnych marynat, zawijania w szynkę żeby nie traciło soczystości, wszystkich internetowych sposobów. Ciężko przełknąć.
Mało tego, dziczyzna na surowo nie nadaje się do jedzenia, nie wspominając już, że może być niebezpieczna dla zdrowia.