Sól - zbyt małe spożywanie może zwiększać ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Naukowcy przeanalizowali dane ponad 130 tysięcy ludzi zamieszkałych w 49 krajach.Co pokazały wyniki? Niezależnie od tego, czy dany pacjent cierpiał na nadciśnienie czy nie – spożywanie zbyt małej ilości soli związane było z częstszym występowaniem ataku serca, udaru mózgu, a nawet zgonów.
Polskapro z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 26
Komentarze (26)
najlepsze
Poza tym to jest dolne ograniczenie (minimum zalecanej dawki).
Zalecana dawka soli to od 5 do 15g
Przy czym górna granica zalecanej dawki dotyczy ludzi z wadą generyczną (która występuje u rasy żółtej) bo tylko w
@1Bodgan: no i bardzo dobrze. Przynajmniej nie zachorujesz tak zaraz gdy zapomnisz osolić jedzenie.
Ale na dłuższą metę tego co dodaje się w produkcji może być za mało. Bierz też pod uwagę, że sól dodana do mięsa potem ulega wypłukaniu podczas gotowania.
Ale jak poczytasz cobie dłużej to dowiesz się, że prawda została obalona. Chwile potem znajdziesz obalenie obalenia prawdy, a za rogiem czeka na Ciebie obalenia obalenie obalenia.
Of kors, wszystko "dowiedzione" naukowo, potwierdzone coraz to nowszymi badaniami. No i kurde... jak jeść?