Świętomarcińskie certyfikaty usmarowane margaryną
![Świętomarcińskie certyfikaty usmarowane margaryną](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_JdsG9lA8oN2Oqomx3LsSLkC8fP7cjR66,w300h194.jpg)
MARGARYNA nadal dumnie broni swojego miejsca w przepisie! Brawa dla królowej utwardzanych tłuszczów!
![entragian](https://wykop.pl/cdn/c3397992/entragian_N1Mbpjye55,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- 131
- Odpowiedz
MARGARYNA nadal dumnie broni swojego miejsca w przepisie! Brawa dla królowej utwardzanych tłuszczów!
Komentarze (131)
najlepsze
Zmiana z 2013 roku: > Obniżeniu ulega dolna granica masy „Rogala świętomarcińskiego”, która będzie wynosić 150 g i tym samym masa rogala będzie kształtowała się od 150 g do 250 g.
Zakop informacja nieprawdziwa, więcej do poczytania z sensowniejszych źródeł, wraz z wyjaśnieniem dlaczego tak a nie inaczej: https://www.gov.pl/attachment/64f18906-7dc7-4c4d-bf7e-0bf0fc734d9e
@szaloneneutrino: niestety jest. W certyfikowanym przepisie jest dopuszczone zagęszczenie masy okruchami cukierniczymi, w których skład wchodzi m.in. właśnie bułka.
Dobrze w takim razie powiedz mi, Co drogiego jest w produkcji rogala? Poza pracą ale przy skali jest to mało odczuwalny koszt
@entragian: Skądś ty wymyślił ten opis? Przecież to nieprawda, a w samym artykule nie ma o tym słowa.
W ogóle w tym artykule nie ma słowa o tym, że coś się w certyfikowanym przepisie zmieni. Opis i tytuł znaleziska są całkowicie wyssane z palca.
@filip8192: a miał certyfikat? Bo jeśli nie, to mógł sobie mieć i 50 gramów ;) I tu nie ma nic do zgadzania się czy niezgadzania, certyfikowany rogal ma ustaloną "ustawowo" wagę i jest to między 200 a 250 gramów.
http://cechcukiernikowipiekarzy.pl/images/receptura.pdf
gej wizard nie pozwala dodać do powiązanych..