@mario-zdk Malinowy odkąd przestał nagrywać o winach robionych w tej altance na zwykłej kamerze zaczął iść w złą stronę. No i wszystko na Bayanusach każde jego wino 18% bo warunki mało sterylne.
Nie da się zrobić dobrego wina porzeczkowego (a już na pewno wytrawnego, tylko jakieś słodkie gówno się da) z owoców bez jakiegoś sposobu na ich odkwaszenie. Czarna porzeczka zawiera około 30g kwasu na litr gdzie normy dla wina półsłodkiego to 6-9. Trzykrotne rozcieńczenie niewiele pomoże... W powiązanych dobry przepis, działa także dla wytłoków z innych owoców.
@mysz0n: jeśli nie chcesz używać dodatkowych drożdży to wręcz nie powinno się ich myć. Owoce mają na sobie naturalne drożdże (grzyby), które spokojnie powinny wystarczyć do wystartowania nastawu.
Koleś ma faktycznie "malinowy nos", myślę że on już dobrze wie co chce zrobić z tym winem tylko ściemnia żeby nie było że jest alkus - mechanizm zaprzeczeń ( ͡º͜ʖ͡º) a ta cała gadka o tym że robi to tylko po to by pokazać że się da to ściema, jasne że się da, winiarnie mają jeszcze większe beczki i to nie z plastiku więc to oczywista
@qq4life: @FluidMajster: kurde sommelierzy sie znalezli. Ja wiekszosc swoich win robie w plastiku i jest git kaxdy mowi jakie to niby lepsze z balona szklanego jest a nikt nie wskazalby prawidlowo. Tak od razu rak autyzm i hiv z plastiku sie zrobi...
Komentarze (73)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
a ta cała gadka o tym że robi to tylko po to by pokazać że się da to ściema, jasne że się da, winiarnie mają jeszcze większe beczki i to nie z plastiku więc to oczywista
@FluidMajster: No ale z drugiej strony znajdź mi panie gąsiora 1000l ( ͡~ ͜ʖ ͡°)