Nie żadni naukowcy i nic nie stwierdzili, bo artykuł to opinia jednej osoby powstała na bardzo słabych założeniach.
Kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz 6 w postaci ALA oraz DHA da się pozyskiwać z produktów roślinnych. Wspomniane ryby posiadające dużą dawkę DHA pozyskują ją właśnie ze źródła roślinnego jakim są algi.
Dodatkowo w ludzkim organizmie zachodzi konwersja z ALA do DHA w wystarczającej ilości (wystarczy chociażby jedna łyżeczka siemienia lnianego lub nasion chia).
Dodatkowo w ludzkim organizmie zachodzi konwersja z ALA do DHA w wystarczającej ilości (wystarczy chociażby jedna łyżeczka siemienia lnianego lub nasion chia).
@Clefairy: z artykułu który podajesz wynika, że ta konwersja ALA na DHA jest właśnie mało wydajna i taka łyżeczka chia to na pewno zbyt mało ( ͡°͜ʖ͡°)
@Clefairy: Ale dla jednej łyżeczki czystego (100%) ALA, a chia ma 17%. Więc dawka rośnie, dla tych o słabej konwersji to już prawie 100 gramów nasion potrzeba.
brak medycznych badań, brak uzasadnienia. bełkot jednej osoby. w środowisku naukowym jeżeli coś nie jest publikowane przez przeznaczone do tego instytucje nie jest uznawane. idąc tym torem lekarz piszący dla buzzfeed będzie autorytetem.
Obyć się może, tylko nie będzie się tak dobrze rozwijał, bo żeby te same kwasy tłuszczowe zdobyć z roślin, trzeba się postarać i brdzo pilnować diety (żeby nie powiedzieć wydawać o wiele więcej pieniędzy na roślinne alternatywy) - a tego się zazwyczaj nie chce. Na przykład omega-3, to roślinna jest słabo wchłaniania przez ciało. A zwierzęca już nie. Kilka cytatów; nie chce mi się tłumaczyć.
DHA jest właśnie głównie pochodzenia roślinnego, a mianowicie z alg i właśnie stąd czerpią je ryby. ALA, które powszechnie występuje w roślinach też ulega konwersji do DHA i wiadomo, że krowy wypasane na zielonych łąkach mają więcej omega 3 niż takie karmione paszą. Bo po prostu ALA, które one zjadają jedząc trawę i koniczynę ulega konwersji do DHA. Tak samo jajka od kur wolno biegających i skubiących trawkę mają więcej DHA. Z
@Maou: Mózg ludzki (a także wszystko inne w przyrodzie) rozwijało się na skutek przypadkowych mutacji, które okazały się korzystne. Tako rzecze Darwin. To na co się powołujesz to z kolei: błędna teoria ewolucji Lamarcka.
@NVX78: O rany, co za stereotyp. Serio brzuch nie rośnie od jedzenia tłuszczy, tylko od napierdzielania węglowodanów, rozciągania żołądka i utraty ciągłości mięśni brzucha (nie wiem jak to się po polsku nazywa). Ja zasuwam smalec jak tylko jestem w Polsce w ilości pół słoika dziennie i sylwetkę mam bardzo dobrą, żeby nie powiedzieć sportową.
Poniekąd prawda, że nie może. Dlatego człowiek, jako zwierzę (wszystkożerne nota bene), potrafi z tłuszczów roślinnych syntetyzować tłuszcze zwierzęce ( ͡°͜ʖ͡°)
Komentarze (101)
najlepsze
Kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz 6 w postaci ALA oraz DHA da się pozyskiwać z produktów roślinnych. Wspomniane ryby posiadające dużą dawkę DHA pozyskują ją właśnie ze źródła roślinnego jakim są algi.
Dodatkowo w ludzkim organizmie zachodzi konwersja z ALA do DHA w wystarczającej ilości (wystarczy chociażby jedna łyżeczka siemienia lnianego lub nasion chia).
@Clefairy: z artykułu który podajesz wynika, że ta konwersja ALA na DHA jest właśnie mało wydajna i taka łyżeczka chia to na pewno zbyt mało ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ta pani jest psychiatrą, zwolenniczką keto diet i prowadzi bloga
@klapsio: W tym miejscu straciła w mych oczach resztkę wiarygodności.
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
No to poziom uratowany, nie ma co...
Na przykład omega-3, to roślinna jest słabo wchłaniania przez ciało. A zwierzęca już nie. Kilka cytatów; nie chce mi się tłumaczyć.
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Co nie zmienia faktu że mózg ludzki rozwijał się dlatego że nasi przodkowie jadli mięso
Taka słoninka albo chleb ze smalcem...