17 potraw regionalnych, dla których warto przejechać pół Polski!

Potrawy regionalne to jeden z najważniejszych argumentów za jak najczęstszymi podróżami po Polsce. Sprawdź, ilu z nich jeszcze nie próbowałeś!

- #
- #
- #
- #
- #
- 15
- Odpowiedz

Potrawy regionalne to jeden z najważniejszych argumentów za jak najczęstszymi podróżami po Polsce. Sprawdź, ilu z nich jeszcze nie próbowałeś!

Komentarze (15)
najlepsze
Naleśnik gigant - bardzo bieszczadzkie danie
Smażone ryby - bardzo konkretne bałtyckie danie.
Gofry z bitą śmietaną - też jeśc tylko nad Bałtykiem!
Jeszcze powinni dodać:
źródło: comment_ZvXtSmRF6hROHi4lgtVKSLTNpqBbto3B.jpg
PobierzZ kujawsko-pomorskiego polecam też fjuta. Jup - fjut. Bardzo gęsty syrop z buraków cukrowych, słodki, z takim lekkim "karmelowym" posmakiem. Fajnie się z ruchankami łączy.
Ruchanki z fjutem. Danie mistrzów.
Nie tylko Polskie ale i europejskie. Chociaż naszych najwięcej. Podzielone na regiony, opisane knajpy z certfikatem, oryginalne przepisy. Kozak.
Na różnej maści portalach aukcyjnych czasami pojawiają się książki kucharskie z okresu międzywojennego czy nawet wcześniejszych, polecam polować na takie pozycje, naprawdę fajne potrawy można tam wynaleźć.