Słowiańska dieta, czyli zapomniane przysmaki naszych przodków
Kuchnia staropolska kojarzy nam się głównie z mięsem, nasi przodkowie zaś ze szlacheckimi obżartuchami. Jest to jednak błędny obraz diety dawnych Polaków. Wbrew popularnym wyobrażeniom, podstawę pożywienia Słowian stanowiły głównie zboża, warzywa i aromatyczne zupy.
Czajna_Seczen z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 120
- Odpowiedz
Komentarze (120)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
@niezle_jajca: tak szczególnie wojowie Chrobrego jedli same ziemniory....
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Ziemniaki sprowadzono w czasach podbojów nowych lądów do Francji, ale Francuzi się ich bali, uważając za truciznę (z resztą słusznie, bo pędy są trujące) i nie chcieli ich jeść. Król wpadł na pomysł, jak "oszukać" Francuzów, kazał zasiać pole i pilnować go strażnikom, tak też zrobiono.
Strażnicy pomyśleli, że skoro król to zlecił i