Syrop glukozowy zamiast słodu w piwie? Jest zielone światło...
Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej wydał wyrok, który ucieszy producentów piwa, ale konsumentów niekoniecznie. Uznał, że browary mogą zaoszczędzić na podatku, jeżeli zastąpią słód syropem glukozowym – pisze "Dziennik Gazeta Prawna".
uncles z- #
- #
- 144
Komentarze (144)
najlepsze
@JustynM: Glowny skladnik piwa to woda a nie slod....
2. Zniesienie minimalnej ilości słodu nie spowoduje, że piwo będzie się składać tylko z niego. Jeśli ktoś będzie pił coś, bo będzie miało alkohol i będzie w smaku jak woda.. To jego sprawa. A dla tych, którym nie robi co piją, byle tanio i wskaźnik Spejsona był jak najlepszy, to i tak nie robi różnicy.
3. To otwiera drogę piwom rzemieślniczym.
@Nemrod
Ale efekt jest taki, że jeśli próbuje pić jakieś sikacze pokroju Perły czy Okocimia to zaczynam mieć kaca mniej wiecej w połowie
@Turbostuleja: Dokładnie tak to wygląda. Dwa marketowe i na drugi dzień
@Morf: Nie ma czegos takiego jak konkretny przepis na piwo, piwo ma od cholery odmian.