Syrop glukozowy zamiast słodu w piwie? Jest zielone światło...
Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej wydał wyrok, który ucieszy producentów piwa, ale konsumentów niekoniecznie. Uznał, że browary mogą zaoszczędzić na podatku, jeżeli zastąpią słód syropem glukozowym – pisze "Dziennik Gazeta Prawna".
uncles z- #
- #
- 144
Komentarze (144)
najlepsze
@noffi: NIe, nie jest niezdrowy, to po prostu syrop z cukrów prostych. Cały myk w tym żeby kontrolować ile go spożywasz, bo nie działa na nasze naturalne hamulce - nie czujesz takiej sytości jak po spożyciu naturalnych cukrów. Czyli tak jak z wieloma innymi rzeczami - jak nie kontrolujesz ile spożywasz, to możesz miec problemy.
No niby spoko ale to jeszcze zwiększy biurokrację bo możesz się teraz latami sądzić co jest piwo a co nie jest. Już wolałem te ułomne (z % zawartością słodu) ale przynajmniej konkretne przepisy. Piłem sporo piw, które według mnie w ogóle jak piwo smakowały, rozumiem teraz trzeba się odwołać
Komentarz usunięty przez moderatora