Mikotoksyny. Czym są i jak się przed nimi chronić?
"Mikotoksyny są szczególną grupą toksyn, z których obecności i tym bardziej szkodliwości często nie zdajemy sobie sprawy, choć możemy mieć z nimi do czynienia właściwie na co dzień. Czym dokładnie są mikotoksyny? Jaką rolę odgrywają w naszym życiu? Co musimy robić, by się nimi nie zatruć?" (...)
MalyBiolog z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 54
- Odpowiedz
Komentarze (54)
najlepsze
Jako
Oczywiście odpowiednie stosowanie oprysków odgrzybowych robi robote, ale nie załatwi sprawy gdy mamy złe stanowisko.
Cytat za https://pl.wikipedia.org/wiki/Taneczna_plaga_(1518)
@Budo: A co jak mam kilka jabłek razem i jedno spleśniało a reszta wydaje się być dobra?
a nawet w domowym jedzeniu. starsi ludzie w zdecydowanej większości wykroją kawałek bo szkoda wyrzucić całe warzywo/owoc albo po prostu nie wiedzą, że to może być szkodliwe
Przemysł żywnościowy, higiena, żart - skreśl niepasujące słowo.
@Konata: kurcze z mila checia bym ci przeslal zdjecie, ale nie mam takowych teraz w lodowce. Naprawde byla, zielona a czasami biala, ale uwaga. Lodowke rozmrazam, dezynfekuje bardzo czesto i jestem z pokolenia "Piotr i Pawel" a nie "Biedronka+Lidl"
W marketach często widziałem, że na burakach czy selerze są zaczątki pleśni, nie kupuję takich oczywiście ale w necie czytałem, że w przypadku tych warzyw można odciąć i jest
Pleśń i grzyby nie są zdrowe - nie jedz spleśniałego i porośniętego meszkiem jedzenia. Myj owoce i warzywa przed spożyciem.
Pamiętajcie! Wina i bimbru z lekko zgniłych owoców nie robimy.