Za kminek w chlebie dostawali grzywny. Był zbyt dobry
![Za kminek w chlebie dostawali grzywny. Był zbyt dobry](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_aJiFgrgUAQdPiEWl0KLzHhDNXQpEDdMp,w300h194.jpg)
Wciąż pracują tu ludzie zatrudnieni za Gierka, przy ścianach stoją maszyny pamiętające Gomułkę, tylko stary piec angielski trzeba było rozebrać, za dużo „brał” gazu.
- #
- #
- #
- 94
- Odpowiedz
Wciąż pracują tu ludzie zatrudnieni za Gierka, przy ścianach stoją maszyny pamiętające Gomułkę, tylko stary piec angielski trzeba było rozebrać, za dużo „brał” gazu.
Komentarze (94)
najlepsze
Zresztą dołącz do #bojowkapiekarska
Kolejne Święta gdzie domowy wypiek zachwalany na równi z barszczem (też z domowego zakwasu)
Nie cena jest problemem, dorzucić te 70 groszy -1zł do chleba nie stanowi dla większości problemu. Zresztą świadczą o tym kolejki do dobrych piekarni ustawiające się w zimie przed wejściem. Cena nie odstrasza.
Rzeczywistym problemem, jest dostępność chleba jedynie w godzinach wczesnych.
Społeczeństwo odeszło od modelu, rano na zakupy, pochodzimy sobie itp, kanapeczki do pracy
@KochanekAdmina: Dokładnie. Takie samo podejście miało mnóstwo sklepikarzy i drobnych Januszy, co to otwierali sklep między 10-18, a później kwik i płacz i narzekanie, że markety ich niszczą, że żabki ich niszczą itp.
Miałem obok takiego Janusza, ojjj jak narzekał, oj jak kwiczał, że interes
źródło: comment_2rj6hjdu3YlJpXL6LRje51CBb28gxjvL.jpg
Pobierzźródło: comment_mdUZIow5KCZ4j4EzSMge9rcp537S3MCy.jpg
PobierzZakwas: 50g mąki żytniej (zwykłej) i ok. 50ml wody- do słoika co 12h- i co 12h wyrzucamy połowę (by było cały czasn 50g po namnozeniu)- i tak około 7dni.
Chleb: do 50g zakwasu dodajemy 100g mąki żytniej (zwykłej) i ok. 100ml wody. Odstawiamy na 12h w suche i cieple (np. do wyłącznego piekarnika).
Po 12h przekładamy 200gr zakwasu do miski, dosypujemy przesianą mąkę żytnią w ilości 400g I ok. 400ml
źródło: comment_jGsSC5Gk4vLXu52JACHEld6NSjgIK6ni.jpg
Pobierzźródło: comment_gdOIjnU78ffEHHXsX12qeRjOzaqarM8R.jpg
Pobierz