Serek waniliowy bez wanilii? To nie oszustwo, w przepisach jest furtka
Sok malinowy bez malin, ciasteczka maślane bez masła czy mleko kakaowe bez kakao. Zdarza się, że producenci żywności oszukują, obiecując obecność w swoich produktach składnika, którego wcale nie użyto do produkcji. Okazuje się, że choć przepisy w tej kwestii są jednoznaczne, są wyjątki.
HaHard z- #
- #
- #
- #
- #
- 127
- Odpowiedz
Komentarze (127)
najlepsze
I od kiedy wanilina jest niebezpieczna?
@sogen Nie, nie jaram fajek. Różnica jest taka, że świeża wanilia jest ostra w smaku ze względu na duże stężenie olejków. W przypadku aromatu naturalnego producent może sterować intensywnością. Aha, aromat jest dość drogi.
Podstawowym składnikiem serka homogenizowanego jest twaróg (biały ser) który został poddany procesowi homogenizacji (czyli takiego bardzo drobnego mielenia) a w tym czymś nie ma nawet śladu po twarogu.
Ubolewają nad brakiem wanilii której dodaje się w ilości jeden gram na tonę gotowego produktu, a nie zauważyli, że brakuje sera który powinien stanowić przynajmniej 90% tego co w opakowaniu.
@sogen: To w takim razie nie jest drobno zmielony twarog? A pokrojony makaron nie jest makaronem? A kromka chleba nie jest chlebem?
https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/aktualnosci_/serek-z-krowka-ma-pomnik-w-radomiu/
@puto: wg mnie każdy SEREK homogenizowany bije jakieś gunwo ze skrobii i żelatyny.
Ktoś może potwierdzić? Skoro jest niebezpieczny to dlaczego jest używany w przemyśle?
wystarczy ruszyć głową i wydedukować że jeśli obie substancje są takie same to nie mogą działać inaczej tylko ze względu na pochodzenie
To jest król serka waniliowego. Nie ma lepszego.