Cztery osoby na terenie UE zmarły po spożyciu łososia od polskiego producenta
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) alarmuje, że produkty przetwórce z łososia, które spowodowały śmierć konsumentów w trzech krajach, mogą pochodzić z polskiej fabryki. Nie podano o jaką firmę chodzi. Sprawa dotyczy zakażenia listeriozą.
Imagery z- #
- #
- #
- #
- 113
Komentarze (113)
najlepsze
http://bk-salmon.eu
Więc chyba Lidl
Komentarz usunięty przez moderatora
WYSTĘPOWANIE LISTERIOZY
Pałeczka L. monocytogenes jest szeroko rozpowszechniona w środowisku naturalnym. Możemy ją znaleźć w glebie, ściekach, wodzie, gnijących roślinach,
Listeriozę u ludzi wywołuje zakażenie szczepem bakterii z gatunku Listeria monocytogenes. Jest to Gram-dodatnia, ruchoma, katalazo-dodatnia, oksydazo-ujemna, nie posiadająca otoczki, pałeczka niezarodnikująca. Na podłożu z krwią pałeczki listerii mogą wytwarzać hemolizę typu beta. Wzrost bakterii jest możliwy w szerokim zakresie temperatur: od 4°C do 37°C. W przeciwieństwie do innych bakterii rośnie w zakresie temperatur spotykanym w lodówkach (od 4°C do 10°
Komentarz usunięty przez moderatora
Kripi