Rosół, schabowy z ziemniakami i kompot – historia “typowo polskich" dań...
Po II wojnie światowej powstał kanon prostego, pożywnego obiadu, złożonego z zupy oraz drugiego dnia zawierającego mięso, ziemniaki i dodatek innego warzywa, zwykle kapustę. To, co jadano przed wojną uznano bowiem albo za zdegenerowane wymysły burżuazji, albo za ochłapy niegodne człowieka pracy.
igimag_pl z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 288
Komentarze (288)
najlepsze
Dla porównania moja babcia,
Komentarz usunięty przez moderatora
rosół/pomidorowa/ogórkowa/żur +
rolada/schabowy/karminadel +
smażona kapusta/buraczki/mizeria/sałata/ogorek kiszony +
ziemniaki z koperkiem/tłuszczykiem +
kompot
TO #!$%@? NADJEDZENIE!
I jak na stole widzę powyższe, zamiast kremów
Życie codzienne magnaterii w XVII wieku, a jeśli szukasz bardziej szczegółowych rzeczy to polecam przejrzeć bibliografię do Historii Polski U. Augustyniak i coś tam sobie znaleźć
Zupełnie naturalnym jest to że mając szerszy dostęp do różnych produktów poszerzyliśmy wachlarz dań, jednak za głupotę uważam odrzucenie kuchni prl. Należy też
#pomidorowatylkozmakaronem
#tylkoryz
Komentarz usunięty przez moderatora