"Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest sporządzenie majonezu samemu. Należy jednak pamiętać, że w przypadku przygotowywania majonezu z jajkami istnieje ryzyko zatrucia salmonellą, dlatego bezpieczniej jest skorzystać z wegańskich przepisów na majonez."
Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest niejedzenie niczego, bo wtedy niczym się nie zatrujemy! Nie zdziwiłbym się, jeżeli twórcy tego tekstu znaleźliby toksyczne i niezdrowe składniki w każdym produkcie który dane byłoby im testować.
@haron: w kazdym jednym nawet najbardziej "czystym zarciu" znajdzie sie cos co potencjalnie moze Cie zabic. nawet glupia glukoza - co za duzo to niezdrowo. wszystko jest dla ludzi tylko z rozsadkiem.
do Maca jak pojdziesz raz na miesiac - tragedia sie nie zdarzy, moze byc tylko dluzsze posiedzenie na tronie. ale jak bedziesz wsuwal czisburgery zamiast czegos tresciwszego, to zobaczymy sie na ucinaniu jelit, po kilkiunastu latach.
To jeszcze nic. Wiśniowy jogurt z Biedronki, jako jeden z głównych składników ma fasolę. Na opakowaniu ma informacje, że dietetyczny, ale ma więcej kalorii niż tort czekoladowy.
ciekawy artykuł, aczkolwiek autor (świadomie lub nieświadomie) dopuścił się kilku "nieścisłości".
po pierwsze - oczernia konkretne produkty, konkretnych producentów pomijając fakt że wszystkie produkty z tych grup robione przez innych producentów mają podobny lub identyczny skład.
poza tym, podając dopuszczalną dzienną dawkę nie raczył podać ile faktycznie trzeba byłoby zjeść żeby ją przekroczyć.
przykład: kapsułki cynkowe: "Szczególnie niezrozumiałe jest dodanie trzech barwników takich jak: żółcień pomarańczowy (E110), dwutlenek tytanu (E171) i erytrozyny
Zgadza się, sam kiedyś próbowałem uzmysłowić znajomego jakie to świństwo ten aspartam i poszukiwałem wyników badań potwierdzających tą tezę. Niestety - okazało się że nie ma żadnych wiarygodnych badań potwierdzających szkodliwość aspartamu
Inna sprawa, że i tak staram się go unikać, ale to "tylko" dlatego, że mi to paskudnie smakuje.
@Trymiga: Dodatkowo uznał aspartam za rakotwórczy a przypominam, że pomimo całej mnogości badań wielu różnych instytutów badawczych, nie potrafiono udowodnić, że jest on szkodliwy. Co więcej, UE stosuje zasadę ostrożności, więc nawet jeśli by nie znano mechanizmu wpływania aspartamu na rozwój choroby ale badania poddawały by wątpliwość co do neutralności aspartamu to natychmiast zaprzestano by jego dystrybucji.
@AlphaUniverse: Twoje słowa mnie oświeciły. teraz rozumiem, dlaczego Danone Gratka jest o 40 gr tańszy od Danone'a Pysznego. (nie znam cen na pamięć, po prostu wpisałam w google jogurt truskawkowy i pojawił się obrazek z Gratką, więc zajrzałam).
ja osobiście i tak wolę świeże truskawki wrzucić do świeżego mleka, trochę posłodzić i voila :)
Komentarze (182)
najlepsze
Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest niejedzenie niczego, bo wtedy niczym się nie zatrujemy! Nie zdziwiłbym się, jeżeli twórcy tego tekstu znaleźliby toksyczne i niezdrowe składniki w każdym produkcie który dane byłoby im testować.
do Maca jak pojdziesz raz na miesiac - tragedia sie nie zdarzy, moze byc tylko dluzsze posiedzenie na tronie. ale jak bedziesz wsuwal czisburgery zamiast czegos tresciwszego, to zobaczymy sie na ucinaniu jelit, po kilkiunastu latach.
Komentarz usunięty przez moderatora
http://www.youtube.com/watch?v=i53C7uQkpig
-Pączek, pączek ch%! bez rączek.. pączek pączek ch%! bez rączek.
Na to pączek się wkurzył myśli i myśli. Po chwili
- Bułka, bułka... ch%! ci w dupę!
po pierwsze - oczernia konkretne produkty, konkretnych producentów pomijając fakt że wszystkie produkty z tych grup robione przez innych producentów mają podobny lub identyczny skład.
poza tym, podając dopuszczalną dzienną dawkę nie raczył podać ile faktycznie trzeba byłoby zjeść żeby ją przekroczyć.
przykład: kapsułki cynkowe: "Szczególnie niezrozumiałe jest dodanie trzech barwników takich jak: żółcień pomarańczowy (E110), dwutlenek tytanu (E171) i erytrozyny
Zgadza się, sam kiedyś próbowałem uzmysłowić znajomego jakie to świństwo ten aspartam i poszukiwałem wyników badań potwierdzających tą tezę. Niestety - okazało się że nie ma żadnych wiarygodnych badań potwierdzających szkodliwość aspartamu
Inna sprawa, że i tak staram się go unikać, ale to "tylko" dlatego, że mi to paskudnie smakuje.
ja osobiście i tak wolę świeże truskawki wrzucić do świeżego mleka, trochę posłodzić i voila :)
Śladowych ilości...