Producenci żywności robią nas w konia na każdym kroku. Lista nadużyć jest duża
Tradycyjna włoska pizza z holenderskim serem, sok ananasowo-kokosowy z 2 proc. kokosa czy jogurty reklamowane jako owocowe, w których prawdziwych owoców nie ma. To tylko część triów, które stosują producenci żywności
a.....a z- #
- #
- #
- 112
Komentarze (112)
najlepsze
Nie przestaniemy jeść. Sami wszystkiego też sobie nie wyprodukujemy. Teoretycznie moglibyśmy, ale to trochę skomplikowane przedsięwzięcie logistyczne. Może więc warto zacząć się domagać odpowiednich działań od instytucji, które zajmują się takimi sprawami.
Temat na pewno trzeba nagłośniać, tylko tak naprawdę jest to problem ogólnoświatowy. Nie widzę żadnego działania rządów w tej dziedzinie. Dziwne, bo globalne
@MMARS: kupować możliwie jak najmniej przetworzone produkty i półprodukty? Oczywiście na pewno to nie rozwiązuje wszystkich problemów, ale np to:
Przecież te fixy na tym polegają, że muszą być w proszku, a nie w płynie xD
Kiedyś czytałem że chinina to zło i w ogóle śmiertelna chroba i HIV i w ogóle jak ktoś wypije tonik to umrze.
Tylko po riserczu wyszło, że faktycznie, można się nią zatruć, jak wypijesz S T O P I Ę Ć D Z I E S I Ą T LITRÓW TONIKU NA RAZ (╯°□°)╯︵ ┻━┻
I od tej pory już nikt mnie w konia nie robi. Polecam.
Czytac trzeba ale też książki prócz etykiet
Zawsze mnie ciekawi jak robienie z ludzi tak skrajnych idiotów, że sobie nawet zakupów nie
Komentarz usunięty przez moderatora
@pajew: To jest akurat zbyt daleko idące i nader optymistyczne założenie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@125ccfurii: to skąd wiesz, że są "dobre jakościowo"?
Poszukaj mojego komentarza:
https://www.wykop.pl/link/4258549/za-duzo-wody-w-miesie-odchody-gryzoni-w-przyprawach-co-kryje-sie-w-jedzeniu/
Jeśli ktoś jest tak naiwny i sądzi, że kupując zupę czy
Tylko pytanie czy to 0,15 to ze wszystkiego czy stanowi tyle procent wśród grzybów?
Prawda jest taka, ze zdecydowana większość polaków nie czyta etykiet i kupuje to, co wygląda ładnie, jest tanie albo było w reklamie.
Za dobre jedzenie, pozbawione śmieci trzeba albo zapłacić więcej, albo robić zakupy po całym mieście.
Wystarczy czytać etykiete i wiedzieć mniej więcej czego w składzie unikać. A warzywa i owoce przez sezon można kupować u lokalnych małych dostawców/hodować samemu, a na zime wyładować zamrażarke i częściowo
@Wezmyr: Praktycznie żadne E jest szkodliwe. Cukier, sól, nadmierne ilości tłuszczów palmowych są złe.
Ale wzmacniacze smaku, barwniki, substancje konserwujące są nadzwyczaj deprecjonowane.
Komentarz usunięty przez moderatora