Tkanka nabłonkowa, wyścielająca wnętrze naszych nosów, jest w stanie wyprodukować nawet 1 litr śluzu dziennie – to całkiem sporo „glutów”. Ów śluz utrzymuje nawilżone zatoki oraz pomaga naszemu zmysłowi węchu prawidłowo funkcjonować.
Jednak – co najważniejsze – wychwytuje on cały pył, bakterie oraz inne zanieczyszczenia, które wdychamy wraz z powietrzem. Śluz zachowuje się, jak „lep na muchy” – wycłapując zanieczyszczenia i trzyma je z dala od naszego
Naukowcy z Uniwersytetu Saskatchewan doszli do wniosków, że jedzenie „gilów” jest sposobem „szczepienia się”. Zapoznajemy swój organizm z poszczególnymi zarazkami w małych dawkach, dzięki czemu może on zacząć wytwarzać przeciwciała, które uchronią nas później przed owymi infekcjami.
Komentarze (122)
najlepsze
Dzięki za kawał porządnej gilologii ( ͡° ͜ʖ ͡°).
dlaczego zbędnie? Przecież ta strona zarabia na wejściach. Jeżeli dowiedziałeś się czegoś ciekawego z artykułu to nie kradnij jak buc ( ͡° ʖ̯ ͡°)
źródło: comment_cGEXmhLpSjuyHICUpTnnAYRmd0VxO4SC.jpg
Pobierzźródło: comment_XMCoy3py9p3UKUpYuddxdvb2thYCGyJJ.jpg
Pobierz( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kiedy jedząc własne gile
Czułem się naprawdę mile
I to nie są krotochwile
Choć tłumaczę to zawile
Winą mogą być promile
źródło: comment_6xCAQrwYfxylARKRFu2ngab7F6hTFjTY.jpg
Pobierzszach mat antyszczepionkowcy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_V9froNBpnVAaXAasCljREBAR9y6tZrcG.jpg
Pobierz(╯°□°)╯︵ ┻━┻
źródło: comment_TX9MnjMYUBUQ8CXhSNVw1lBPadBOuRMv.jpg
Pobierzźródło: comment_Rx1WMlAFNt1k5jJ8G9o13vnrVTBPGmOl.gif
PobierzCo ja #!$%@? czytam?