Krwista wołowina Wagyu w Tokyo - japońskie Teppanyaki
Teppan-yaki (jap. 鉄板焼き?) – popularny w Japonii sposób przyrządzania, smażenia (yaki) potraw na podgrzewanej od spodu stalowej płycie (teppan).
tomasz-szalanski z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 90
- Odpowiedz
Teppan-yaki (jap. 鉄板焼き?) – popularny w Japonii sposób przyrządzania, smażenia (yaki) potraw na podgrzewanej od spodu stalowej płycie (teppan).
tomasz-szalanski z
Komentarze (90)
najlepsze
najtańszy: 6500 yenów - 206 zł
najdroższy: 13000 yenów - 412 zł
- skąd się wzięła błędna nazwa "wołowina z Kobe" - Kobe było w XIX najbardziej kosmopolitycznym portem w Japonii, marynarze często opowiadali że można tam zjeść wyśmienitą wołowinę, w Kobe wymyślono też najpopularniejszy sposób przyrządzania wołowiny teppan-yaki (sposób ten wymyślił w latach 50 japoński kucharz specjalnie dla amerykanów, żeby zjedli coś znajomego)
- bardzo mały procent mięsa wołowego pochodzi z Kobe (nawet w Japonii), z racji położenia Kobe, nie ma tam miejsca na pastwiska - lepszą nazwą jest wagyu co oznacza "japońską wołowinę"
- najlepsza wołowina w Japonii pochodzi z krów hodowanych w regionie Miyagawa - pomiędzy rzekami Kumozu, a Miyagawa
- to właśnie delikatne mięso wołowe z żyłkami tłuszczu nazwa się sashi
- krowy naciera się "masuje" sake - a-----l odpędza insekty - stajenny nabiera a-----l do ust i "rozpyla" go na boku krowy a później matą masuje krowę
W powyższym komentarzu chciałem bardziej położyć nacisk na ogół serwowanych potraw w restauracjach średniej jakości - tego się jeść nie da. Chyba, że restauracja "ą" "ę" to wtedy tak :) nawet jak już nie miałem ze znajomymi siły na ichniejsze to poszliśmy na włoską kuchnię. Przecież nikt
Nie macie serca.
W Polsce japońska kuchnia kojarzy się głownie z sushi, ewentualnie z ramenem. Duży błąd i duża strata.
Wiem, że w Galerii Mokotów w Warszawie była fajna japońska knajpa (nie wiem czy jeszcze jest), ale nie cieszyła się powodzeniem, bo ludzie nie są zaznajomieni z tematem.