Szkoda że z miesiąc temu nie widziałem tego filmu. Był bym odrobinę mądrzejszy robiąc własną konstrukcję.
Ciekawy patent na odprowadzenie spalin. Wcześniej wydawało mi się że praktyczniejsze jest instalowanie komina w tylnej części a nie prawie nad włazem. Ale się sprawdza.
@FlaszGordon: o właśnie, też mnie to zastanowiło. Bałbym się, że w głębi płomień będzie duszony własnymi spalinami, ale może to ma sens, a całość działa trochę jak pionowy cyklon, dołem jest zasysane powietrze, które owiewa całą komorę?
@ZostaneMistrzem: No właśnie nie do końca do wypieku chleba. Prezentowany piec jest jednym z dwóch typowych rozwiązań pieców do pizzy. W tradycyjnym piecu chlebowym nie jest tak ważne gdzie znajduje się wylot kominowy ponieważ jest on na czas wypieku zamykany tak samo jak otwór wlotowy pieca. W takich piecach chleb piecze się korzystając z ciepła zakumulowanego podczas ich nagrzewania. W trakcie wypieku chleba w piecu nie płonie ogień nie ma też
A jak ktoś nie ma skilla, kasy a chce zjeść pizze z własnego pieca to buduje coś takiego :D Cegła od kumpla z rozbiórki, niektóre całe niektóre pęknięte, 6 worków zaprawy murarskiej po 7zł, piach ze starych beczek i 4 dni roboty.
Chciałem pokazać jak wygląda mój piec zbudowany w tydzień, prawie 3lata temu na potrzeby pizzerii ale za nic nie chcę dodać mi zdjęcia, po wybraniu pliku nie pokazuje opcji dodaj.Jakaś rada?
Komentarze (58)
najlepsze
Ciekawy patent na odprowadzenie spalin. Wcześniej wydawało mi się że praktyczniejsze jest instalowanie komina w tylnej części a nie prawie nad włazem. Ale się sprawdza.
Cegła od kumpla z rozbiórki, niektóre całe niektóre pęknięte, 6 worków zaprawy murarskiej po 7zł, piach ze starych beczek i 4 dni roboty.
Uwielbiam patrzeć cna profesjonalnie wykonywaną robotę.
Komentarz usunięty przez moderatora