Praktyka u Praktyka - Nalewka 24 godzinna - z jeżyn, malin, borówek i żurawiny.
Nalewka 24 godzinna, to kolejna nalewka z cyklu dziś robię, jutro degustuję. Oparta na 4 owocach. Można prowadzić własne doświadczenia i modyfikować skład....
- #
- #
- #
- #
- #
- 50
- Odpowiedz
Komentarze (50)
najlepsze
źródło: comment_GB4HnwWdVMcMLUfyGg2DbrYk7nn1KIDu.jpg
Pobierzźródło: comment_dtlwNYvszo1Zi0JXC9XxDPEUwGbreeoz.jpg
PobierzI w cenie jednego można mieć 2 normalne...
Ja robię tak (ogólnie, dla różnych owoców):
Do słoja 4.3 litrowego wsypuję około 1.5 : 2 kg owoców - tyle aby słój był wypełniony w 1/2 - 3/4.
Jeżeli to owoce pigwy bądź pigwowca, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Jeżeli to wiśnie lub czereśnie, owoce drylujemy. Podana przeze mnie powyżej waga owoców dotyczy wsadu już przerobionego, a więc pozbawionego nasion/pestek.
Tak
Zamiast tracić czas na ten przegadany filmik, podam szybszy przepis na to samo zakładając, że kompoty są dosładzane.
Weź cztery słoiki różnych babcinych kompotów z czegokolwiek, przelej przez gęstą gazę, dodaj 1,5 litra spirytusu, zamieszaj i wypij kolejnego dnia z kolegami. - cała sztuka.