Najbardziej bezczelne oszustwa przedwojennych sklepikarzy
Krochmal dorzucany do mleka. Gips zmieszany z masłem. I rakotwórcze farby w gałkach lodów. Co jeszcze groziło naszym prababkom na codziennych zakupach? "Zakupy w II RP to wcale nie żadna kulturka i blichtr. Już prędzej – mordercze pole minowe"
HaHard z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 124
Komentarze (124)
najlepsze
o, widze ze i tutaj jest straszenie chemią...
Polecam przedwojenną książkę dostępną w internecie jako pdf. Ziemia gromadzi prochy, Józefa Kisielewskiego. Rewelacyjnie oddane realia tamtych czasów z podróży
Jeśli substancje są szkodliwe są zwykle zabronione, a te złe dodatki dopuszczalne jedynie w stężeniach, które nie mają wpływu na zdrowie, bo mają znaczny wpływ na jakość produktu. Lepiej jeść żywność ze sztucznym konserwantem w bezpiecznych dawkach, niż skażoną pleśniami, robakami i bakteriami.
@krzysiek_14: syrop to jest cukier rozpuszczony w wodzie. Cukier zamiast cukru?
http://ciekawostkihistoryczne.pl/2015/05/17/cud-gospodarczy-w-iii-rzeszy-to-klamstwo-hitler-doprowadzil-niemcy-do-bankructwa/
@grafikulus: akurat dalej tal jest ;) raporty z badan sanepidowskich ladnie to pokazuja
I był taki dowcip.....
Pyta uczeń majstra ile wody dolać do podwawelskiej, ten mówi wiadro na pojemnik mięsa,
A do zwyczajnej ? Odkręć wodę i idziemy zapalić :)
@Fomalhaut: A co ta niemiecka zbrodnia ma wspólnego z plakatem przedstawiającym codzienność II RP tj. żydowskie szwindle?
Bardzo łatwo to sprawdzić jeśli posiada się jodynę. Trzeba nalać trochę śmietany na spodek i dodać kroplę jodyny. Normalnie jodyna jest brązowa wymieszana z nieoszukaną śmietaną da brązowo-żółty kolor, ale jeśli ktoś oszukał dodając krochmal śmietana zrobi się granatowa/niebieska.
Bywa nawet, że nie trzeba jodyny wystarczy przez szkło powiększające poczytać skład, niektórzy oszuści się przyznają do oszustwa i takimi naprawdę malutkimi literkami piszą na opakowaniu:
W każdym razie śmietany kwaśne są powszechnie "zaklepywane" mąką, szczególnie 18%, opisywane często jako "do zupy". W sumie część tych praktyk to odpowiedź na wymagania klientów, którzy chcą produkt "ładny": śmietana ma nie podchodzić serwatką i nie warzyć się w zupie, mimo ze to zjawiska naturalne.
https://www.wykop.pl/link/3937009/zdjecia-trzech-egzemplarzy-lodzkiego-dziennika-rozwoj-z-sierpnia-1922-roku/