Są małe masarnie, które wciąż robią super wędliny i kiełbasy. Niedaleko mnie jest rzeźnik, który sprzedaje super salceson, jałowcową czy polską (inne produkty też ma najwyższej jakości). Co prawda jest trochę droższy niż Biedronkowy badziew, ale biorąc pod uwagę skład to cena za gram mięsa jest dużo niższa.
@Bethesda_sucks: chcialabym otworzyc coś takiego, bo uwielbiam wedzic, co 2 miesiące wedze dla rodziny i wszyscy zachwalaja, kupnego od 2 lat nie ruszam, bo jest dla mnie obrzydliwe. Ale ciągle nie wiem czy będzie popyt
Jeśli chodzi o samo wędzenie to bardzo rzadko to tak wygląda, zazwyczaj kiełbasa wędzi się kilka minut i do wędzenia używa się pary i środki chemiczne, a nie pali drewnem :) wiem bo pracuje przy produkcji komór wędzarniczych.
@samko: Mam taką fantazję seksualna z Panią, ja i Pani wytarzani w tym pasztecie gdzieś w tropikalnym kraju. Temperatura ok. 37 'C, pasztet zastyga na naszych ciałach, stajemy się prawie jednością, zastygamy prawie w tym cielesno/miesnym uniesieniu- jesteśmy jednością ...
@Qlakatmandu: Genialne! Najpierw przeczytałem sobie Twój komentarz i od razu pojawiło się wyobrażenie tej kobiety, bardzo wyraźnie. Potem włączyłem filmik powyżej i doznałem szoku, jak bardzo dokładnie ją opisałeś. ;)
A gdzie dodawanie MOMu? Gdzie soja? Gdzie środki do absorpcji wody? Gdzie klej? Gdzie azotany? Gdzie aromat dymu wędzarniczego i barwnik? Do dupy z taką kiełbasą...
Z pewnością jest masa świetnych producentów. Jednak trafiały się kiedyś złe wyjątki. Pamiętacie potężną aferę PR która doprowadziła zdaje się do poważnych problemów firmy "Constar"?. To był wynik publikacji filmu reporterki telewizyjnej która w przebraniu podjęła pracę w tej firmie na produkcji. https://www.youtube.com/watch?v=QVFtaGbAhB4
Cytat: "Zapadł wyrok w największej ujawnionej przez media aferze dotyczącej odświeżania wędlin przez Zakłady Mięsne Constar. Kary po osiem miesięcy więzienia w zawieszeniu na dwa lata, a także grzywny
Wczoraj ladowalem na Stansted. Jadac w autobusie na parking mialem przyjemnoc podsluchac rozmowy corki z ojcem, ktory po nia wyjechal na lotnisko. Przyleciala z krotkich wakacji w Polsce. Wypytywal o wszystko, a jej odpowiedzi byly bardziej niz budujace :) Na pytanie a jak tam polskie jedzenie - prawie sie wydarla - FUCKING AMAZING. Takze tego... Fajnie.
Dawno temu słyszałem, że kiełbasę można wędzić zimnym lub gorącym dymem i że ten pierwszy sposób jest lepszy. Ktoś się zna i mógłby napisać czy tutaj wedzi sie goracym i na co ma to wplyw?
@Bartpabicz: wędzenie na gorąco/zimno wybiera się w zależności od produktu który robimy. Wędząc kiełbasę na zimno robisz to dłużej a po wędzeniu musisz taką kiełbasę sparzyć w wodzie o temp. 80st. Wędząc na gorąco możesz pominąć parzenie lub lepiej - na koniec wędzenia dorzucić ognia tak żeby trochę podpiec kiełbasę w około 100-120 stopniach. Taka kiełbasa będzie bardziej trwała (można zawiesić w spiżarce i dosuszyć). Ja raczej unikam wędzenia dłużej niż
Komentarze (123)
najlepsze
I nie przyprawiali solą drogową
Ty myślisz, że podwawelską robią tylko pod Wawelem, a Toruńską kręci Rydzyk? Weź, k*** zmądrzej.
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
https://www.youtube.com/watch?v=QVFtaGbAhB4
Cytat:
"Zapadł wyrok w największej ujawnionej przez media aferze dotyczącej odświeżania wędlin przez Zakłady Mięsne Constar. Kary po osiem miesięcy więzienia w zawieszeniu na dwa lata, a także grzywny