Jeśli cena będzie odpowiednia, to brałbym bez żadnych problemów. Mięso, nawet sztucznie wytworzone, bez antybiotyków, karmienia zwierza #!$%@?ą paszą stojącego całe życie w gównie? Jasne
@TgcRap4: Nikt nie wspomina o wadach a będzie jedna istotna SMAK!. To czym jest żywione zwierzę niebotycznie wpływa na smak jego mięsa. Za chiny ludowe nie bylem wstanie przyzwyczaić się do mięsa z kangura czy antylopy, ciężko jest mi zjeść słonego dziwnego hiszpańskiego kurczaka itp. Jak na moje oko mięso będzie inne niż te do którego jesteśmy przyzwyczajeni...
Wegetarianie i tak powiedzą, że krowa podczas pobierania tych komórek cierpiała i dlatego tego nie zjedzą, mimo że mogłoby to potencjalnie uratować miliony zwierząt. ( ͡°͜ʖ͡°)
@Nedkely: Jakie uratować - te zwierzęta się po prostu nie narodzą, a jak technologia pójdzie jeszcze bardziej do przodu to krowę zobaczysz tylko w zoo.
@dawid19791: Pewnie tak jak z laserem - pierw kosztowal setki tysiecy dolarow i byl tylko na najlepszych uczelniach, a dzis po 50 groszy mozna kupic od Chinczykow.
w sumie fajnie, że mają jakiś pomysł, ale mięso mięsu nierówne. polędwica ma inną strukturę od antrykotu, jętki, czy innych kawałów, nawet jeśli to tkanka mięśniowa. to ona pracuje bardziej lub mniej w trakcie życia zwierzęcia. Jadłbym, ale kurczę, jakby to wyglądało w produkcji? :D część partii pójdzie do pralki, żeby się wytłukło i bardziej przypominało strukturą polędwicę z Argentyny :P ileś można jeść mielone, to Amerykanie kochają najbardziej.
część partii pójdzie do pralki, żeby się wytłukło i bardziej przypominało strukturą polędwicę z Argentyny :P
@LeGgo: Zapewne wszystkie rodzaje (na które jest i będzie zbyt) będą hodowane tak jak obecnie - tylko zwiększy się znacząco cena, będzie to przysmak dla najbogatszych, którzy będą chcieli zapłacić za tradycyjne mięso.
@LeGgo: Zależnie od macierzystych komórek pobranych od zwierzaka będą mogli wyhodować różne rodzaje. Po prostu rozmnożą to, co pobrali. Więc partie mięsa i ich struktura mają sporą szansę na zachowanie się.
to jest normalne mieso tylko nie bezposrednio od zwierzat. Ale jak by w koncu zrobili by rosliny produkowaly białko zwierzęce (grzadka schabowych) to ja jestem pierwszy
Wszystkim zainteresowanym tematem polecam zapoznanie się z twórcząścią pana o imnieniu Herve This i jego kuchnią "Note a note" - to ten pan, który 20 lat temu zrewolucjonizował kuchnię współczesną wprowadzając do niej kuchnię molekularną. Na YouTube można znaleźć nawet wykład pana This, na którym z probówek miesza składniki i "tworzy" stek.
Od siebie: jestem zwolennikiem tradycyjnych kulinariów, ale dzięki kuchni molekularnej w prawie każdej restauracji możemy smakować mięso przygotowane metodą sous
@mdc: w kuchni molekularnej badali te rzeczy na szeroką skalę, np. gotując marchewkę przez pół roku w różnych temperaturach i nawet nasłonecznieniach, aby to zbadać. Wiem, że to nie jest wynalazek lat 80-tych, ani chyba nawet nie XX wieku, ale ci panowie właśnie badali to pod różnymi względami, dzięki czemu zostało to rozpowszechnione w kuchniach na świecie
Po naukowym wykluczeniu potencjalnego, długofalowego zagrożenia dla zdrowia oraz sprowadzeniu kosztów do poziomu obecnych regularnych cen mięsa jestem za (⌐͡■͜ʖ͡■)
@mizeriowy: @mizeriowy: Doświadczenie pokazuje że roślinożerców się zjada a drapieżników raczej nie, rzadko. Także przed kosmitami lepiej się pokazać jako drapieżnicy. :)
Komentarze (147)
najlepsze
Jadłbym, ale kurczę, jakby to wyglądało w produkcji? :D część partii pójdzie do pralki, żeby się wytłukło i bardziej przypominało strukturą polędwicę z Argentyny :P
ileś można jeść mielone, to Amerykanie kochają najbardziej.
@LeGgo: Zapewne wszystkie rodzaje (na które jest i będzie zbyt) będą hodowane tak jak obecnie - tylko zwiększy się znacząco cena, będzie to przysmak dla najbogatszych, którzy będą chcieli zapłacić za tradycyjne mięso.
Ale jak by w koncu zrobili by rosliny produkowaly białko zwierzęce (grzadka schabowych) to ja jestem pierwszy
Od siebie: jestem zwolennikiem tradycyjnych kulinariów, ale dzięki kuchni molekularnej w prawie każdej restauracji możemy smakować mięso przygotowane metodą sous
@drooeed: No ja bym wolał żeby do niższych cen niż aktualnych. Potrzeba tylko upowszechnienia formuły.